Riksdagsledamöterna och riksdagskandidaterna Sven-Erik Bucht, Hannah Bergstedt, Fredrik Lundh Sammeli, Emilia Töyrä, Leif Pettersson och Ida Karkiainen, alla Socialdemokrater från länet, bjöd på måndagen in till presskonferens i ett kallt och blåsigt Luleå. På kajen utanför Norrbottensteatern presenterade de en rapport kring effekten på arbetslösheten i Norrbotten efter åtta år med borgerlig regering, baserad på regeringens jobbskatteavdrag och nedsatta arbetsgivaravgifter för ungdomar.
Översyn av skattesystem
Emilia Töyrä, riksdagskandidat från Kiruna, lyfte fram hur mycket regeringens politik kostat Norrbotten.
– Sänkningen av de sociala avgifterna för ungdomar har kostat länet 3,5 miljarder kronor. Det är att jämföra med vad stadsflytten av Kiruna kostat. Jobbskatteavdraget har kostat 13,5 miljarder kronor. Satsningen har inte fått önskad effekt i form av fler jobb och pengarna hade bättre kunnat användas i satsningar i infrastrukturen, till exempel på Norrbotniabanan, säger hon.
Hanna Bergstedt, riksdagsledamot från Piteå, lovar en bred översyn av skattesystemet om Socialdemokraterna kommer till makten. Hon pekar på flera punkter i skattepolitiken, där hon menar att regeringen misslyckats i sitt uppdrag.
Pensionärer beskattas hårdare
– Kvotplikten är en av punkterna där regeringen inte lyssnar på vad näringslivet behöver, säger hon och hänvisar till Sunpine i Piteå som drabbas av detta.
Hon lyfter också fram att pensionärer i Sverige beskattas hårdare än löntagare.
Sven-Erik Bucht från Haparanda, hävdar bestämt att beskattning ska ske utifrån bärkraft och lovar att skatteklyftan ska slutas.
– Det kan nog inte bli verklighet den närmaste fyra-årsperioden men klyftan ska minskas och på sikt slutas, säger han.
Sven-Erik Bucht, tror på det framtidskontrakt för Norrbotten som socialdemokraterna tagit fram där visionen är att: "Alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro". En av punkterna handlar om att: "Sätta spaden i marken och börja byggandet av första etappen från Umeå av Norrbottniabanan".
Framtidskontrakt
– Regeringen har under tre års tid tackat nej till tio miljarder i EU-stöd för att bygga ut banan. Det kommer vi inte att göra, säger han.
Kontraktet bygger på ett 50-tal punkter fördelat på rubrikerna: För ett livslångt lärande, för jobben och nya möjligheter, för en jämlik och tillgänglig vård och omsorg, för ett starkt näringsliv och hållbar tillväxt, för moderna och fungerande kommunikationer, för en hållbar utveckling, för en levande demokrati och ökad delaktighet.
– Här finns många konkreta exempel på hur vi ska investera Norrbotten in i framtiden och där lösningen inte är skattesänkningar, säger Sven-Erik Bucht.