Videon är inte längre tillgänglig
När Fredrik Reinfeldt pratar infrastruktur i länet nämner han hellre satsningen på Malmbanan och de vägförbättringar som sker i länet. Han pekar främst på behovet av underhåll än på nyinvesteringar.
Annars är det ekonomi, arbetsmarknad och utbildning som står på agendan när han äntrar scenen i hörsalen på Luleå tekniska universitet en halvtimme försent. Han ursäktar sig med att säga "Jag rår över mycket, men inte över transporterna".
Mot nationalism
Men inrikesfrågorna får vänta när han tar sats i ett nutida Europa som darrar och ett Ukraina som skakar och hämtar paralleller från orsakerna till första världskriget. Fredrik Reinfeldt varnar för ett Ryssland som vill vidga intressesfären och en Putin som talar maktspråk. Han pratar om faran med nationalism och visar vilken skicklig talare han är genom att landa i det stundande EU-valet.
– EU står mot nationalism och grupptänkande. Ett vi mot dom. Även i Sverige finns det destruktiva krafter som lever efter dessa vidriga tankar, säger han och fortsätter:
– Vi är alla olika, men vi kan leva med varandra. Därför är valet viktigt. Vi ska värna den fria rörligheten och allas rättigheter. Det är ett vägval.
På en direkt fråga efteråt utesluter han samarbete med Sverigedemokraterna.
– Absolut, jag tar mitt ansvar. SD är ett enfrågeparti som vill skjuta över alla problem på invandrare.
Skolans betydelse
Utbildningsfrågor sitter annars bra när man talar inför 300 studenter och Reinfeldt gör en uppräkning av de satsningar på skolan som regeringen vill införa. Dit hör tioårig grundskola, mer undervisningstid, inte minst i matte, och en upprustning av lärarnas utbildning och status.
– Vi har halkat efter i internationella jämförelser och vi måste göra rätt från början, därav ett fyraårigt lågstadie där klasserna är mindre eller lärarna fler. Vi är en bit på väg, säger Fredrik Reinfeldt.
Att det fria skolvalet och därmed den ökade segregeringen haft betydelse när Sverige halkat efter förnekar han. Förklaringen hittar Reinfeldt i klasserna och mellan klasser på samma skola och han pekar på regeringens åtgärdspaket.
– Men om nu vissa skolor halkar efter så måste kommunerna lägga större resurser på dessa enheter.
Jobb och tillväxt
Fredrik Reinfeldt säger att ekonomin växer, men att utrymme saknas för större reformer. Det viktiga är att ha en ekonomi i balans. Han tror ändå att många nya jobb skapas.
– Vi har en stor generationsväxling att ta tag i och vi ser också att många företag växer.
Samtidigt pekar han på vikten av utbildning.
– Kraven är högre för att få jobb. Utbildning är nyckeln, om man inte klarar eller orkar det så blir det problem. Då måste vi sänka trösklarna in till arbetsmarknaden. Det gör vi genom sänkta arbetsgivaravgifter för unga och genom yrkesintroduktion.
Han försvarar det kritiserade Fas3 och hävdar att förtidspension hade varit alternativet för många. Att det handlar om människor som inte annars skulle få jobb.
– Vad ska vi göra istället? Byta namn på liknande åtgärder för den här gruppen människor.