Regeringen satsar på cancervården

Mer pengar till cancervården glädjer landstingsrådet Maria Stenberg (S). Regeringen satsar cirka 5,5 miljoner kronor på att utveckla en modell med standardiserade vårdförlopp i cancervården i Norrbotten

Regeringen satsning på cancervården glädjer landstingsrådet Maria Stenberg. Hon anser att det finns en ojämlikhet mellan landstingen idag som behöver åtgärdas.

Regeringen satsning på cancervården glädjer landstingsrådet Maria Stenberg. Hon anser att det finns en ojämlikhet mellan landstingen idag som behöver åtgärdas.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2015-04-15 17:20

– Nu kan landstinget i Norrbotten gå vidare för att utveckla och kvalitetssäkra vardagsarbetet på alla vårdnivåer i länet, säger Maria Stenberg.

Vad innebär det konkret för cancervården?

– Vi kan korta väntetiderna från misstanke om cancer till behandling och det omfattar ett stort antal diagnoser. Satsningen görs utifrån vetskapen att cancervården idag inte är jämlik. Väntetiderna för olika diagnoser varierar inom och mellan landstingen. En sådan ojämlikhet i vården är inte acceptabel, säger Maria Stenberg.

Redan framgångsrik

Det aktuella projektet i Norrbotten är en del av regeringens satsning med 500 miljoner kronor per år under mandatperioden och innehåller flera delar - både utvecklandet av arbetet inom regionala cancercentrum och införandet av modell med standardiserade vårdförlopp.

– De fyra Norrlandstingens gemensamma arbete inom Regionalt Cancercentrum i Umeå är en stark och framgångsrik samverkan. Det är det enda i hela landet som klarar Socialstyrelsens samtliga kriterier och är därmed bäst i hela landet, berättar landstingsrådet.

Regeringens nationella grepp för att säkra mödra/förlossningsvården och initiativet att se över de stigande läkemedelskostnaderna kan också gynna länet på sikt.

Jobb och skola

Riksdagsledamoten Hannah Bergstedt (S) från Piteå var också på plats i landstingshuset i Luleå för att presentera regeringens vårbudget i sin helhet (se separat artikel).

– Ett Sverige som håller ihop kräver att färre personer går arbetslösa och att färre barn faller ifrån i skolan, säger Bergstedt.

Hon pekar på fyra prioriterade mål. Förutom fler jobb och en bättre och rättvisare skola även en hållbar framtid och ökad välfärd och trygghet.

När det gäller traineejobb och extratjänster så ska det redan i år innebära 20 platser/tjänster och fullt utbyggt 2018 cirka 720 platser/tjänster.

En rejäl satsning på lågstadieelever, lärarutbildningar och komvux finns också med och det gynnar givetvis kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om