Polisens mobila kamera bevakar vägarna i länet
Polisen genomförde på tisdagen en trafikkontroll med sin nya mobila fartkamera på länsväg 616 i Gäddvik, Luleå. Man kommer i fortsättningen att använda detta nya "vapen" mot fartsyndare så mycket som möjligt runt om i Norrbotten.
Roger Berg, tillsammans med sin chef Sture Strand, är i nuläget de enda två poliser som kan sköta kameran. Meningen var att ytterligare fyra skulle ha lärt sig använda den innan midsommar.
Foto: Rolf Hallgren
Som Piteå-Tidningen rapporterat om tidigare var det meningen att ytterligare fyra poliser skulle ha fått utbildning på den mobila trafiksäkerhetskameran redan före midsommar: en i Pite älvdal, en i norra Lappland, en i östra Norrbotten och ytterligare en i Luleå-Boden.
Men det blev inte så. Sektionen för automatisk trafiksäkerhetskontroll i Kiruna ursäktade sig i PT med att man hamnat efter i planeringen på grund av semestertider.
Utbildning dröjer
Fortfarande har trafikpolisen i Norrbotten inte fått veta när utbildningen kommer till stånd. I väntan på detta kommer trafikpolisen Roger Berg och Sture Strand, chef för trafikpolisen, att försöka använda den mobila fartkameran i så stor omfattning som möjligt. Strand säger att han gärna skulle vilja ställa upp den vid E4, eftersom de flesta trafikolyckor med dödlig utgång sker på 90- och 110-vägar.
Antalet dödade i trafikolyckor i Vägverkets Region norr (Norrbotten och Västerbotten) ökade förra året till 40 personer, varav 27 i Norrbotten, från den förhållandevis låga siffran 28 omkomna i bägge länen år 2006.
Nästan hälften av dödsolyckorna i länet är alkohol- eller drogrelaterade.
Fyra fasta trafiksäkerhetskameror kommer för övrigt att i mitten av augusti sättas upp vid två olycksdrabbade korsningar längs E4, två i Björkfors, Kalix, och övriga två i Nikkala.
Livräddare
Fasta säkerhetskameror, dessa "Sveriges nya livräddare" som polisen kallar dem, kostar cirka en halv miljon kronor per styck inklusive allt. Den mobila kameran kostar ungefär 400 000 kronor, alla mätsystem inräknade.
Enligt uppgift från Rikspolisstyrelsen har dödsolyckorna minskat med 60 procent på vägar där kamerorna används. Och antalet svårt skadade har minskat med 30 procent.
Den stora fördelen med mobila fartkameror, som faktiskt har funnits under många år (totalt finns det nu 26 stycken fördelade över hela landet), är förstås flexibiliteten, att de kan användas vid punktinsatser, exempelvis vid tillfälligt ökad trafikbelastning på grund av vägarbeten eller vid skolor och i villaområden.
22 fortkörare
Norrbottens första mobila trafiksäkerhetskamera, som visades upp för pressen på tisdagen, testades för en vecka sedan på samma plats i Gäddvik, där hastigheten är begränsad till 50 kilometer i timmen. På tre timmar registrerades 22 fortkörare. Den värsta fartsyndaren körde i nästan 70 kilometer i timmen.
Det ska göras minst 100 mättillfällen om två timmar vardera per år med den mobila fartkameran som länet begåvats med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!