Polisen ska bli bättre på att utreda kvinnomisshandel

Antalet anmälningar om misshandel och andra brott i nära relationer ökar. De flesta som drabbas är kvinnor, men där det finns barn med i bilden utsätts ungefär hälften av dem också för brott. Polisen har nu inlett en omfattande kompetensutveckling för att bli bättre på att utreda de här brotten.

LULEÅ2009-05-08 09:19
- Vi har ju ständigt utbildningar och kompetensutveckling i olika ämnen, men nu har rikspolisstyrelsen tagit fram ett särskilt material som främst riktar sig till patrullerna som först kommer till platsen, berättar kriminalkommissarie Lars-Göran Johansson i Piteå.
Den fortsatta utredningen och prövning i domstol påverkas ju i allra högsta grad av patrullens agerande.
Offret till sjukhus
- Materialet behandlar bland annat förstahandsåtgärder, vad som är viktigt att tänka på när man kommer till brottsplatsen, säger Johansson.
Vad kan det till exempel vara?
- Ja, det kan vara att man tänker på att dokumentera brottsplatsen, att man filmar och fotograferar hur det ser ut, att man ser till att ta offret till sjukhus så att skadorna dokumenteras och ett rättsintyg utfärdas, och att man tänker litet grand på hur man förhör offer och misstänkta gärningsmän och hur man ska agera om det finns barn inblandade.
Skyddat boende
Polisen ska sedan samla in ytterligare material för åklagarens räkning, det kan röra sig om dagboksanteckningar, telefonmeddelanden och sms mellan parterna. Det kan också bli aktuellt att samla information från bland annat skolan, socialtjänsten och tidigare kontakter med brottsofferjourer. Man ska också göra en hot- och riskbedömning för att se vilka former av skydd den utsatta behöver, till exempel skyddat boende eller överfallslarm.
Det är på uppdrag av regeringen som polisen genomför den här kompetensutvecklingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om