- Den ska ha full förfoganderätt över samtliga resurser i myndigheten, säger säger Seppo Wuori, länspolismästare i Norrbotten.
I dag är polisverksamheten uppdelad i geografiska områden, fyra till antalet i Norrbotten, där polismästarna har vissa ansvarsdelar och annat ligger centralt. Inom en nära framtid kommer polisområdena att tas bort helt, tror Wuori.
- Tanken från Rikspolisstyrelsen är att man ska använda alla resurser på bästa sätt och då får det inte finnas geografiska eller organisatoriska hinder inom myndigheten. Den som leder gruppen ska kunna bestämma över huvudet på andra om det behövs, säger Wuori.
Centralisering
Den nya organisationen är en medveten centralisering avbeslutsfattandet.
- När man delar upp en verksamhet geografiskt kan det hända att en del har hemskt mycket att göra och andra mindre. Det här ska bli en mer flexibel verksamhet.
Den operativa ledningsgruppen kommer att bestå av fyra personer med en huvudansvarig, vilken inte kommer att vara länspolismästaren. Gruppen ska sammanträda minst en gång i veckan för att planera arbetet och avsätta resurser för de insatser man vet kommer att behövas. Just framförhållningen, eller brottsförebyggande
arbete, är en viktig del av det nya sättet att arbeta.
- Den operativa gruppen ska hela tiden följa vad som händer i länet. Ser man att det uppstår problem på ett visst område ska man kunna fokusera krafterna på det.
Färre stationer
Den exakta verksamhetsmodellen för Norrbotten är inte fastslagen ännu. Arbetet att formulera direktiven för länet har precis återupptagits efter semestrarna. Länspolismästaren hoppas att det ska finnas ett beslutsunderlag vid årsskiftet.Hur det slutliga resultatet blir rent konkret kan Wuori inte säga, men troligt är att man ser över antalet stationer (som PT skrev om i våras) och att bemanningen omfördelas. Enligt Wuori handlar det inte om personalneddragningar, trots att anslaget från Rikspolisstyrelsen minskar med 12 miljoner nästa år.
- Vissa kommer nog att få andra arbetsuppgifter, men i dagsläget ser jag inte att vi är för många.
Störst förändringar lär det bli i inlandet.
- I dag är varje kommun ett eget närpolisområde. Det kommer vi att se över - antalet är för stort. Men det ska finnas polisverksamhet i varje kommun.
Seppo Wuori betrak-
tar inte förändringarna som besparingar.
- Polisverksamheten kostar pengar. Vi måste se till att den är kostnadseffektiv. Har vi poliser i tjänst som jobbar dygnet runt måste vi se till att de har något att göra. Vi måste bli bättre på att ta reda på vad som kommer att hända och hur vi ska hantera det.