Polisen krockar för 1,2 miljoner

Kostnaderna för att reparera polisens fordon har ökat lavinartat de senaste åren. I Norrbotten har kostnaderna ökat från cirka 400 000 kronor år 2007 till 1,2 miljoner vardera för 2009 och 2010. Och fortfarande anses en stor del vara "onödiga skador".

Polisbilar är av naturliga skäl mer utsatta för risker än vanliga bilar. Ibland går det undan vid utryckningar, ibland tvingas man preja brottslingar - eller blir påkörd av brottslingar som försöker komma undan, som i fallet vid Börjelslandet då en civil polisbil blev totalkvaddad.

Polisbilar är av naturliga skäl mer utsatta för risker än vanliga bilar. Ibland går det undan vid utryckningar, ibland tvingas man preja brottslingar - eller blir påkörd av brottslingar som försöker komma undan, som i fallet vid Börjelslandet då en civil polisbil blev totalkvaddad.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2011-03-28 06:00

Det ligger förstås i sakens natur att polisbilar är mer utsatta än vanliga personbilar. Med yrket och användningen följer risker i och med efterföljanden, att man tvingas preja brottslingar, blir påkörd av brottslingar som försöker komma undan och så vidare. Men;

- Kostnaderna har ökat lavinartat de senaste åren och det måste vi göra något åt.

Så sa Norrbottenspolisens servicechef Mikael Isaksson för bra precis ett år sedan, då siffrorna för 2009 visade på 1,2 miljoner i reparationskostnader - varav uppemot 800 000 ansågs bero på onödiga skador.

Krockgrupp
Ren klantighet eller onödigt risktagande i tjänstesituationer.

Och det har inte blivit bättre.

- Nej, vi hade 74 skador som kostade 1,2 miljoner att åtgärda i fjol också, konstaterar han. Fast andelen "onödiga" skador har nog blivit lägre jämfört med 2009.

På länsnivå bildades i fjol en så kallad "krockgrupp" där servicechefen sitter tillsammans med chefen för brottsförebyggande verksamhet, Per Karlsson, och huvudskyddsombudet Jan Johansson Sannerborg.

Gruppen har inte hunnit vidta så stora åtgärder än, men har börjat författa tjänsteföreskrifter för hantering av myndighetens fordon.

Sen ska man se över de skador man haft och vad de beror på och försöka hitta mönster, till exempel särskilt olycksdrabbad personal.

Försäkringar
Polisen har också sett över sitt försäkringsskydd och bilarnas utrustning;

- Alla bilar är helförsäkrade, säger Mikael Isaksson, sen har vi funderat på om så kallade p-varnare - som piper då man kör för nära någonting - kan vara en lösning när det gäller onödiga parkeringsskador till exempel.

Poliser är naturligtvis inte sämre bilförare än privatbilister, men de är å andra sidan inte särskilt mycket bättre heller.

- Fast där har de ändrat i polisutbildningen, så att de kör mer och får mer trafiksäkerhetsutbildning.

Totalkvaddade
Noterbart är att det i siffran 1,2 miljoner för 2010 ingår två totalkvaddade bilar, vilket naturligtvis drar upp kostnaderna rejält. 2011 har i det hänseendet inte börjat mycket bättre;

- Nej, där i Börjelslandet gick det väl åt 1,5 bil, en totalkvaddad och en skadad, säger David Söderberg, som är ny ansvarig för fordonsparken i Pite älvdals polisdistrikt, där man normalt sett är ganska förskonade från skador.

Han syftar då på biljakten på E 4 som slutade med att "boven" krockade en polisbil och sen försökte köra över två polismän.

fakta Polisens fordon

Polisen i Norrbotten har flera hundra fordon registrerade. I Pite älvdal finns till exempel 22 bilar, åtta skotrar, ett stort antal släp med mera.

En normalutrustad polisbil, exempelvis en Volvo, kostar drygt 500 000 kronor, en VW-buss cirka 800 000 kronor.

Försäkringspremierna för länspolisens bilar ligger på 1,2 miljoner kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om