Pitebor begravdes i tjära - omkom

Två Pitebor i 60-årsåldern, anställda av Piteföretaget Ivab, omkom när de begravdes i stenkolstjära på Koksverket på SSAB:s område i Luleå. Luckan till cisternen skulle öppnas försiktigt men av någon anledning vällde enorma mängder trögflytande vätska ned över männen.

SSAB ska samarbeta med polis och andra myndigheter för att utreda vad som hände när två Pitebor omkom på koksverket.

SSAB ska samarbeta med polis och andra myndigheter för att utreda vad som hände när två Pitebor omkom på koksverket.

Foto: Jens Ökvist

LULEÅ2013-10-18 08:40

Videon är inte längre tillgänglig

De två männen som omkom arbetade ensamma med att förbereda besiktningen av en 6 000 kubikmeter stor titantank med stenkolstjära på Koksverket inne på SSAB. Några hundra kubikmeter som inte hade kunnat pumpas ut skulle tömmas ut på marken via en bottenlucka i går.

I samband med det gick något väldigt snett.

– Tanken var att det skulle ske under ett lugnt kontrollerat skeende, som det har gjort förut, men nu har luckan öppnats av någon anledning och allt har vällt ut på en gång, säger Björn Westerberg, avdelningsschef på Infjärdens värme AB, Ivab, där männen var anställda.

Begravdes i tjära

Enorma mängder tjära vällde ut från luckan som är cirka tre gånger tre meter i diameter. Piteborna i 60-årsåldern begravdes levande och omkom i tre till fyra meter djup trögflytande tjära innanför den jordvall som byggts upp för att samla biprodukten som tillkommer vid kokstillverkning. Tjäran var 30 till 40 grader varm.

11.30 signalerade en givare att det skett en kraftig nivåsänkning i cisternen och en dryg halvtimme senare upptäckte SSAB-arbetare att invallningen var full och att männen saknades. 12.18 larmades räddningstjänsten till platsen.

– Då var informationen att det hade hänt en olycka och att man saknade två personer, säger Patrik Bylin, räddningschef i Luleå.

Fick sänka vätskenivån

Arbetet inriktades på att lokalisera personerna och räddningspersonalen på plats tog beslutet att bygga en ny invallning för att sänka vätskenivån.

– Nivån på stenkolstjära i invallningen var rätt så hög och började rinna över, säger Patrik Bylin.

Den förste mannen hittades klockan 14.20 och den andre 14.35.

– Vartefter nivån sjönk så påträffade personerna.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död genom arbetsplatsolycka.

Gemensam utredning

– Vi har haft våra tekniker på plats, dels för att identifiera kropparna, samt för att säkerställa vad som har hänt på platsen och hur olyckan har gått tillväga, säger Kent Isaksson, presstalesman vid Norrbottenspolisen.

SSAB, polisen och arbetsmiljömyndigheterna ska nu genomföra en gemensam utredning för att ta reda på vad som hände när de två männen omkom. Underentreprenören Ivab gjorde en riskbedömning tillsammans med SSAB förra veckan och männen som omkom var på plats i måndags för att förbereda tömningen och besiktningen.

– På en sån här arbetsplats finns det många miljöer och arbetsmoment som är riskfyllda. Det gör också att vi har ganska rigorösa säkerhetsbestämmelser för alla våra arbeten och det gäller naturligtvis alla egna anställda och inhyrda firmor som gör arbeten på vårt område, säger Melker Jernberg, affärsområdeschef på SSAB.

”Absolut bästa killarna”

Alla var märkbart tagna under gårdagens gemensamma presskonferens efter dödsolyckan.

– Som tur var är det relativt sällan som vi får vara med om det här men det är naturligtvis de anhöriga och de närmsta som vi fokuserar och tänker på direkt. Man blir väldigt berörd och det är enormt tråkigt, säger Melker Jernberg.

Revisionsbesiktningarna av de tre cisternerna på Koksverket sker vart sjätte år och de två omkomna männen hade utfört arbetet två gånger tidigare, senast för två år sedan. Enligt Björn Westerberg var ”farbröderna” de med mest erfarenhet av den här typen av jobb av alla inne på SSAB.

– Förutom att de var två av de absolut bästa killarna vi har haft så är det två av de mest erfarna. De har varit här mer eller mindre sedan 90-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om