Karin Åström tycker att Bengt Niskas och Bengt Westmans beskrivning av partiet är trist och att angreppet mot Kent Ögren är ovärdigt.
– De angriper person, inte partiets politik. Det är förödande. Han är demokratiskt vald till det här förtroendeuppdraget.
Westman och Niska förnekar kategoriskt att de röstat blankt. Det innebär i så fall att minst fyra landstingsledamöter inte vill att Ögren ska leda Socialdemokraterna i landstinget. Med två "frifräsare" som Westman och Niska har inte längre det rödgröna blocket en självklar och säker majoritet.
Ögrens beslut
Kan Kent Ögren sitta kvar?
– Jag vill lämna den frågan öppen. Det är upp till Kent Ögren själv.
Karin Åström tycker att Niskas och Westmans beslut kom mycket olägligt. Hon påpekar att S i samverkan med V och MP beslutat att just demokratin i den politiska organisationen ska ses över och förbättras.
– Vi är inte nöjda med hur det varit. Vi vill att fler förtroendevalda ska ha ansvar och att fler ska uttala sig i media. Det tycker även Ögren, säger Åström.
Demokratibrist
Men det är just bristen på demokrati och Ögrens påstådda despotiska ledarstil som gjort att Niska och Westman fått nog. De pekar också på ett utbrett missnöje med Ögren bland väljarna. Något som möjligen påverkade det relativt dåliga valresultatet.
– Det gick dåligt i landstingsvalet och vi jobbar med en analys. Vi har trots allt stort stöd i länet. Och om den här kritiken funnits internt, varför tog inte kritikerna fram någon motkandidat när vi hade valkonferensen, frågar sig Åström.
Vara kvar
Westman och Niska är mycket besvikna över hur de behandlades efter turbulensen i torsdags?
– Det var ju chock och kaos. Det är möjligt att hårda ord sades, men jag är tydlig med att vi inte har och inte ska leta syndabockar.
Deras brev togs aldrig upp vid distriktsstyrelsens möte på söndagskvällen?
– Det har vi undersökt och vi fick breven först på måndagen.
Kan Niska och Westman vara kvar i Socialdemokraterna?
– Jag vet för lite. Jag kan inte uttala mig om det nu, säger Karin Åström.