Otjänligt vatten på restauranger

Is i drinken på solsemestern kanske inte alltid är så klokt. Nu visar det sig att även is och vatten på näringsställen i Norrbotten kan vara förenat med vissa risker. Vid en kontroll klassades bara 37 procent av isproven som tjänliga.

Kristina Stenlund, länsstyrelsen, är inte rädd för att dricka kranvattnet, men faktum är att flera prover som tagits på länets restauranger har fått anmärkning. I ett par fall har vattnet klassats som otjänligt.

Kristina Stenlund, länsstyrelsen, är inte rädd för att dricka kranvattnet, men faktum är att flera prover som tagits på länets restauranger har fått anmärkning. I ett par fall har vattnet klassats som otjänligt.

Foto: Jens Ökvist

LULEÅ2011-10-26 06:00

Under perioden mars - maj 2011 har länets miljöinspektörer genomfört 176 oanmälda kontroller hos restauranger, pizzerior, gatukök samt hotell. Inspektörerna testade den bakteriologiska kvaliteten på is, kranvatten samt vatten via automat / barpistoler.

Is testades på 51 ställen. Av dessa klassades bara 19 (37 procent) som tjänliga. 31 (61 procent) fick anmärkning och ett prov bedömdes vara otjänligt.

Följs upp
Än värre resultat visar testerna av vatten från automater och så kallade barpistoler. Bara tolv av 35 prover får godkänt. Fem av proverna klassas som otjänliga.

- Vi kan inte påstå att vi blev överraskade, men det här visar vikten av rengöring av maskinerna. Ofta handlar det om bristande rutiner och okunskap. Dålig personlig hygien spelar också in, säger Barbro Edin, miljöinspektör i Arjeplog kommun.

Hur följs proven upp?
- Det är respektive kommun som ansvarar för det och ser till att nödvändiga åtgärder vidtas.

Vanligt vatten
Som restaurangbesökare i Norrbotten är det knappast isen och vattnet man oroar sig för, men problemen finns alltså. Det märkligaste av allt är att vatten direkt från kranen också kan vara otjänligt. Av 90 utförda tester fick sju anmärkning och två klassades som otjänliga.

- Det gjorde oss lite förvånade. Det kommunala vattnet ska ju vara bra, men här är det troligen bristande rengöring av kransilarna som ställer till det.

Hur farligt är det?
- Man behöver inte nödvändigtvis bli sjuk, men känsliga och redan sjukliga personer kan givetvis drabbas, säger Kristina Stenlund, länsstyrelsen.

Kunskap och rutiner
Det är länsstyrelsen som samordnat projektet, men kommunala miljöinspektörer från Arjeplog, Kalix och Luleå som lett arbetet. Av länets 14 kommuner har alla utom Överkalix och Övertorneå deltagit.

Av sammanlagt 176 utförda tester har 56 fått anmärkning och åtta klassats som otjänliga.

Det låter inte så bra?
- Nej, men vi hoppas att företagarnas kunskap ökar och att rutinerna blir bättre, säger Kristina Stenlund.

Som en jämförelse kan nämnas att Norrköping genomförde en liknande kontroll 2009. Då med betydligt sämre resultat än vad årets prov i länet visar.

FAKTA Is -och vattenkontroll

Isprover (51 prov)
19 tjänliga, 31 tjänliga med anmärkning och ett otjänligt.


Tappkran (90 prov)

81 tjänliga, sju tjänliga med anmärkning och två otjänliga.


Automat / barpistol (35 prov)

Tolv tjänliga, 18 tjänliga med anmärkning och fem otjänliga.

Vid projektet har kontrollerna utgått från Livsmedelsverkets föreskrifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om