Ögren motarbetad på alla poster

Kent Ögrens makt i landstinget är bruten. Han insåg själv att läget var hopplöst och avsade sig alla uppdrag. Men i nuläget vill han inte kommentera huruvida han tänker lämna landstingspolitiken.
– Jag återkommer i den frågan.

Kent Ögren var förstämd och sparsam med kommentarer efteråt. ”Jag avsade mig uppdragen eftersom vi har två S-ledamöter som inte följer partilinjen.” Nu får Maria Stenberg, Arjeplog, till vänster, en mer framträdande roll, men glad är hon inte efter allt som hänt.

Kent Ögren var förstämd och sparsam med kommentarer efteråt. ”Jag avsade mig uppdragen eftersom vi har två S-ledamöter som inte följer partilinjen.” Nu får Maria Stenberg, Arjeplog, till vänster, en mer framträdande roll, men glad är hon inte efter allt som hänt.

Foto: Fotograf saknas!

LULEÅ2014-11-25 10:01

Videon är inte längre tillgänglig

När förra veckans avbrutna landstingsfullmäktige återupptogs på tisdagen så var förväntningarna och spänningen stor. Skulle det rödgröna blocket försöka ogiltigförklara valet av Kenneth Backgård (NS) som landstingsstyrelsens ordförande?

Men det fanns uppenbarligen inga kryphål och i stället övergick mötet till val av vice ordförande i landstingsstyrelsen. Glenn Berggård (V) var föreslagen, men han deklarerade direkt att han inte ställer upp.

– Inter under dessa förhållanden, men samverkansavtalet mellan S, V och MP står fast.

Skrällen framkallade ett sorl i församlingen och folkpartisten Jens Sundström begärde ajournering.

Blev en moderat

S-utbrytarna Bengt Niska och Bengt Westman gjorde klart att det stödde Glenn Berggård, ja, vem som helst från det rödgröna blocket, förutom Kent Ögren.

Anna-Stina Nordmark Nilsson (C) försökte rädda den pinsamma situationen genom att i tur ordning föreslå Anders Öberg (S) och Maria Stenberg (S). Båda tackade nej och Stenberg sa:

– Vi sätter oss aldrig i ett presidium med en ordförande (Kenneth Backgård) som blivit vald med stöd av SD.

I det läget föreslog Anna-Stina Nordmark Nilsson moderaten Mattias Karlsson. Anders Öberg begärde sluten omröstning. Där fick Karlsson 35 röster (M, C, FP, NS och SD), eftersom det rödgröna blocket (36 röster) röstade blankt så valdes Mattias Karlsson till vice ordförande.

Ingen majoritet

Jens Sundström (FP):

– Vi hade helst sett att det rödgröna blocket tagit posten och att vi kunnat hitta breda lösningar, meen nu är det så här.

Maria Stenberg (S):

– Ni har ingen majoritet. Vi står fast vid samverkan med V och MP. Men om ni vill administrera vår politik så är valet ert.

För så är det. En sjukvårdspartist, Kenneth Backgård, och en moderat, Mattias Karlsson ska leda landstingsstyrelsen som har en rödgrön majoritet.

De tre rödgröna partierna gjorde en skriftlig reservation för att visa vad de tyckte om valen av ordförande och vice ordförande.

– Valen återspeglar inte majoriteten i styrelse och fullmäktige.

Ögren ut

När det blev dags till val i olika förbund och styrelser stod det klart att Kent Ögrens läge var hopplöst. I alla fall där Ögren var föreslagen till en post deklarerade S-utbrytarna Bengt Niska och Bengt Westman att de inte tänkte rösta på honom.

– Vi ser fram mot att S tar fram andra namn än Ögren, sa Niska.

Mötet ajournerades och det stod klart att Kent Ögren insett att slaget var förlorat. Han avsade sig platserna i Norrlandstingens regionförbund, Kommunalförbundet Norrbottens läns kollektivtrafikmyndighet, Norrlandsfonden och Norrlands nätverk för musikteater och dans. I stället lanserades Maria Stenberg och hon valdes enhälligt.

Kent Ögren var förstämd och sparsam i kommentarer efteråt.

– Jag avsade mig uppdragen eftersom vi har två S-ledamöter som inte följer partilinjen.

Lämnar du landstingspolitiken?

– Jag återkommer i den frågan, men det har inte ställts några krav på min avgång.

Kent Ögren sitter fortfarande kvar som ledamot i landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige.

0911-645 23

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om