"Oftast finns back up"

En helt ny produkt opererades in i Anders Enbergs knä. Därför var den engelske tillverkaren på plats. Inget som är konstigt anser Anders Sundelin, länschef för ortopedin.

"För det mesta finns dubletter av instrument som används vid operationen," säger Anders Sundelin, länschef ortopedi. (Arkivbild)

"För det mesta finns dubletter av instrument som används vid operationen," säger Anders Sundelin, länschef ortopedi. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2016-10-10 21:40

Osteotomier för knän är en relativt ovanligt operation i länet.

– Det görs inte många på ett år, säger Anders Sundelin.

Huruvida den operationsmetoden ökar risken för infektion kan han inte svara på eftersom det vetenskapliga underlaget är för litet.

– Det går lite mode i sådana här operationer.

Att tillverkaren var på plats vid operationen är inte märkligt anser Sundelin.

– När nya produkter lanseras brukar en representant för företaget vara på plats för att bistå operationsteamet. Det höjer kompetensnivån.

Under Anders Enbergs operation tappades instrument i golvet. Teamet valde att snabbsterilisera detta istället för att vänta i 2,5 timmar på en sterilisation enligt regelboken. Detta kritiserade IVO landstinget för.

– Läkaren hanterar detta på det sätt som anses bäst för patienten. En förlängd operation innebär en risk.

Är det vanligt att endast ett instrument av en viss typ finns vid operation?

– För det mesta finns det dupletter eller tripletter som back up. Är det ett specialinstrument kan det finnas bara en, det är kostnadsfråga.

Ingen lex maria anmälan gjordes?

– Systemet är inte uppbyggt så. En avvikelserapport ska göras som sedan hanteras av närmaste chef. Om något är graverande görs en fördjupad analys, ett omfattande arbete med flera personer inblandade. Sen är det chefläkaren som fattar beslutet om en anmälan ska göras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om