- Vi är en av företagets åtta terminaler och den nordligaste. Vår affärside är att förmedla gods effektivt och säkert via fria, privata entreprenörer i Norrland. Vi har godstransportbaser ned till Gävle med linjetrafik på tidtabell till Stockholm. Vi ser till att hålla små åkare med jobb och körning, säger Charina Wentling.
Gedigen bakgrund
Charina Wentling är ekonom med gedigen bakgrund inom logistik och godstransporter. Hon har jobbat med allt från Svensk Direktreklam, Tidningstjänst, BGF och DSV där hon senast var transportledare.- Jag har ett bra nätverk. Det använder jag i mitt nya jobb, säger hon.
I Norrbotten har Charina och företaget på kort tid byggt upp en linjeverksamhet med 17 olika linjer. Till dem är 20 bilar knutna, 17 åkare och tre egna turbilar.
Hela landet
Lastbilsstation finns på Storheden, dit allt inkommande gods kommer och distribueras vidare.Företagets upptagningsområde är norra Sverige ned till Gävle. Gods hämtas och lämnas över hela landet. I Norrlandslänen sker all distribution via samarbete med enskilda entreprenörer från de åtta godsterminalerna.
- I Norrbotten har åkarna en kraftig obalans mellan inkommande och avgående gods. Jag skulle tro att de har 80 procent avgående gods från vår terminal och 20 procent ankommande gods som skall vidare ut i landet. säger Charina Wentling.
Stora drakar
att slåss med
Godstrafiken i länet bärs upp av mycket stora transport- och speditionsföretag som Schenker, DHL, DSV, Bussgods, Posten, SJ och det nya företaget On Road, som består av åkare i Mellansverige som ingått ett nytt samarbete.- Det är stora drakar att slåss om kunderna bland. En uppstickare som vi är inte alltid välkommen, men har smugit igång och känner oss nu accepterade.
- Norrbotten är speciellt med gles befolkning och Sveriges största avstånd. Här har vi ofta mer att vinna på samarbete än konkurrens, särskilt i de små byarna i glesbygden. Jag brukar anlita kollegerna ibland för att förmedla vissa transporter. Det är bättre att vi samkör där det går, än att var och en skall köra långa sträckor med små godsmängder. Jag tror att vi har igen samarbetet på sikt, säger Charina Wentling.
Charina ser kraftigt ökande godsmängder i framtiden. I mars låg distributionen över 7 000 paket i månaden. Den nya Luleåterminalen omsatte över fem miljoner kronor första året, en god bit över budget. I år kommer man att passera 7 miljoner kronor, spår hon.
Det är bland annat internethandeln som ökar godstrafiken. Företag och handel har allt mindre lager för att istället ta hem på beställning från fabrikanterna. Systemet har flyttat över varulagren till rullande lager på hjul. Ikea i Haparanda har dessutom ökat godsmängderna till länet, både direkt och indirekt.
Fördubbling
- Trenden är klart ökande. Jag tror att antalet lastbilar i länet kommer att fördubblas inom några år. Godsvolymerna bara ökar, och alla aktörer är beroende av snabb och säker service med korta ledtider. Våra linjer körs på tidtabell. Då vet både vi och kunderna säkert när godset är framme, säger hon.Vägkritik
Charina är kritisk mot länets väghållning.- Det finns ett par riktigt dåliga sträckor. Väg 99 mot Muodoslompolo har bitvis farliga sträckor.
- Väg E4 mellan Piteå och Luleå förfaller. Där är spåren så djupa att lastbilstrafiken nästan blivit "spårbunden". Vid halka är det stor fara med så djupa spår i vägen som nu, säger Charina Wentling.