Norrbottens skolbarn mår allt sämre
Skolhälsovården och landstinget slår larm. Barnen i Norrbotten mår allt sämre ju äldre de blir. Det visar en färsk rapport.
Anna Lundström, skolsköterska i Öjebyn, är oroad över att många ungdomar blir bjudna på alkohol i hemmet.
Foto: Per Sandberg
Rapporten visar nämligen att pojkarna blir fetare ju äldre de blir och att tjejerna mår allt sämre med åldern. En av tio pojkar och två av tio flickor i gymnasiet mår inte bra.
- Det är oroväckande. Vårt mål måste vara att alla ska må bra, säger skolsköterska Ninni Hallberg, Gällivare.
Antalet överviktiga barn och ungdomar fortsätter att öka. De överviktiga killarna blir också fler med åldern. I förskolan är 15 procent överviktiga och när de når gymnasiet har siffran stigit till 32 procent. Antalet överviktiga flickor i gymnasiet är hälften så många.
En anledning tycks vara att killarna rör sig mindre.
- Den fysiska aktiviteten minskar med åldern, pojkarna använder betydligt mer tid framför dator och tv än flickorna, säger Annika Nordstrand, utredare i folkhälsa.
Mår sämre
Samtidigt som killarna blir
fetare med åren, mår tjejerna allt sämre.
- Efter årskurs fyra händer det något. Fler tjejer får då successivt mer oro och mår sämre, säger Nordstrand.
Tjejerna blir mindre nöjda med sina kroppar, känner sig mer stressade och får huvudvärk vilket också en av tio tar medicin mot flera gånger per vecka.
- Det är oroväckande höga siffror som kan beror på en press att hinna med många saker och vara bra i skolan, säger Nordstrand.
För att ha möjlighet att förbättra skolhälsan kräver skolsköterskorna större resurser.
- Vi önskar att vi skulle få mer utrymme att arbeta förebyggande på högstadiet. Så att vi får möjligheten att påverka och föra en diskussion kring mat, sömn, fysisk aktivitet och alkohol, innan vanorna är för starka. Utrymme för uppföljning vore också bra, en gång är ingen gång, säger Anna Lundström skolsköterska i Piteå.
Något bättre än länet
Överlag ligger barnen i Piteå lite bättre till än övriga länet i fråga om fysisk och mental hälsa. Men det kan bero på att undersökningarna i Piteå endast innefattar elever i årskurs fyra och sju.
Det kan finnas andra orsaker också.
- Det individuella hälsoråd som vi ger till de enskilda ungdomarna utifrån deras situation är väldigt viktiga, säger Lundström.
En sak finner hon dock extra oroande i Piteå jämfört med övriga länet.
- Oroväckande många som har druckit alkohol har blivit bjudna hemma av föräldrarna. Jag brukar säga att vi har ju inte sex med barnen för att avdramatisera den saken, men när det gäller alkohol går det tydligen bra att praktisera den principen, säger Anna Lundström skolsköterska i Öjebyn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!