Uppgifterna har hämtats ur en rad nationella register och omfattar 75 punkter, bland annat överlevnadsgraden i cancersjukvården, dödlighet inom hjärtsjukvård och strokesjukvård, väntetider för höftoperationer och diabetesvårdens effektivitet.
Bröstcancervård
Sjukvården i Norrbotten uppvisar blandade resultat när de medicinska resultaten jämförs med övriga landet. Bröstcancervården är bättre än riksgenomsnittet.87,5 procent av bröstcancerpatienterna lever ännu fem år efter att de fått sjukdomen diagnosticerad, vilket placerar Norrbotten på åttonde plats i riket. Den riksgenomsnittliga så kallade femårsöverlevnaden är 86,8 procent.
- I Norrbotten bestämde man tidigt hur den här vården skulle bedrivas. Den ska bedrivas i huvudsak på ett ställe och man ska ha ett enhetligt vårdprogram, säger landstingsdirektör Elisabeth Holmgren.
Tidiga aborter
Arbetet med att minska antalet sena aborter har varit framgångsrikt i länet. I Norrbotten sker 79,4 procent av aborterna före nionde veckan, medan snittet för landet är 72,5 procent.Och Norrbotten är nästan helt förskonat från sjukhussjukan, endast 1,8 procent jämfört med riksgenomsnittet på 6,8 procent.
Stroke och diabetes
Strokesjukvården och diabetesvården i Norrbotten ligger dock under genomsnittet.- En del av dessa siffror har några år på nacken. Här pågår förbättringsarbeten och jag är övertygad om att de insatser vi nu gör kommer att avspeglas i kommande jämförelser. Inom dessa områden liksom inom andra ska vi ha bättre resultat än genomsnittet, säger Elisabeth Holmgren.
När det gäller influensavaccinering av äldre så ligger Norrbotten på näst sista plats i landet. Endast 47 procent av norrbottningarna över 65 år vaccinerade sig förra året, att jämföra med riksgenomsnittet på 56,3 procent.
- För att fler ska inse vikten av att vaccinera sig mot influensa kommer vi under hösten att starta en informationskampanj vid vårdcentralerna och i dagspress och tv.
Färre läkemedel
På läkemedelsområdet visar rapporten att äldre människor i Norrbotten använder färre läkemedel och färre psykofarmakakombinationer än på många andra håll i landet. Det gäller också användningen av antibiotika med ett brett spektrum, som ger en ökad risk för spridning av resistenta bakterier.- Det är bra att den användningen hålls nere. Vi kommer att fortsätta arbetet med fokus på läkemedelsanvändningen hos våra äldre.
När det gäller kostnaderna för sjukvården ligger Norrbotten förhållandevis högt. Länet har en högre faktisk kostnad per invånare än vad som kan förväntas utifrån befolkningsstruktur och geografi.
Kostnadsutveckling
Däremot har kostnadsutvecklingen i Norrbotten mellan 2004 och 2006 varit något lägre än riksgenomsnittet.- En orsak till de högre kostnaderna är att vi har fem sjukhus i länet och en väl utbyggd primärvård i alla kommuner. Ett sätt att nyttja resurserna bättre är uppbyggnaden av länskliniker och att skilja på den akuta och den planerade vården, styra över från slutenvården till öppenvården samt ett ökat samarbete mellan sjukhusen och mellan primärvården och sjukhusvården, säger Elisabeth Holmgren.
Nöjda patienter
Men de höga kostnaderna för också något gott med sig. I rapporten får sjukvården i Norrbotten genomgående ett mycket bra omdöme när patienterna sätter betyg på den vård som ges. På nio av sammanlagt tio punkter ligger landstinget över genomsnittet i landet och på den tionde strax under.76,9 procent anser sig ha tillgång till den vård man behöver, 82,7 procent av patienterna ansåg att de fick den hjälp som de förväntat sig och 79,8 procent ansåg att väntetiden var rimlig vid besök på vårdcentraler.
Tillgänglighet
Även när det gäller tillgängligheten ligger Norrbotten bättre till än riksgenomsnittet.69 procent av patienterna fick läkarbesök i primärvården samma dag de sökte det, och 90 procent hade fått läkarbesök inom sju dagar.