Norrbotten ett gott exempel i EU-projekt

Gränsöverskridande sjukvård inom EU är i fokus i projektet Epsos. Norrbotten är ett av två goda svenska exempel som deltar i projektet. I Tornedalen har nämligen gräns-överskridande sjukvård funnits i 30 år.

LULEÅ2009-01-29 00:19
I flera av EU:s medlemsländer finns behovet av en sjukvård anpassad till ett ökat resande och att många människor jobbar i ett annat land än sitt hemland. Sverige leder nu EU-projektet Epsos med syfte att designa framtidens EU-gemensamma hälso- och sjukvård. Två svenska goda exempel finns med i projektet, ett av dessa är Norrbottens läns landsting där gränsöverskridande sjukvård har funnits i 30 år.
- Man kan ta Övertorneå, Ylletorneå och Pello som ett exempel där jourverksamheten alternerar mellan de tre orterna så männi-skorna åker till den jourcentral som har öppet den dagen, säger Anna-Greta Brodin, verksamhetschef.
Journaler
Haparanda och Torneå hjälps åt med ambulanstransporter och personer som bor i Haparanda och jobbar i Torneå, eller vice versa, kan välja om de vill söka läkarhjälp i Sverige eller Finland.
Daniel Forslund från Socialdepartementet, leder Epsos.
- Norrbotten är känt ute i Europa för att man var tidigt ute och har visat att man kan lyckas.
Det som, i dag, sätter käppar i hjulet för en gränsöverskridande sjukvård inom EU är bland annat tillgång till patientjournaler. Förhoppningen är dock att läkare inom EU ska få relevant information om den patient som behandlas från patientens hemland. Informationsöverföringen ska ske elektroniskt och vara sökbar så behandlande läkare bara får den information som är nödvändig.
- Läkaren hemma ska också kunna se vad som hände när patienten blev sjuk utomlands, säger Agneta Granström, landstingsråd.
- Norrbotten är ett perfekt samarbetspartner då man haft ett enhetligt journalsystem sedan 80-talet, säger Daniel Forslund.
Teknik
Liknande system ska även finnas för recept. Läkaren i hemlandet ska kunna skicka ett recept till ett apotek utomlands där patienten kan hämta ut medicinen.
Epsos är det största EU-projektet inom hälso- och sjukvård hittills och sträcker sig till sommaren 2011. Just nu pågår en inventering bland landets landsting för att titta på en lämplig teknik som kan användas för projektets syfte. Där-
efter kommer bland annat Norrbotten att testa tekniken i praktiken.
- Projektet är nära patienten och har alla medlemsländers socialdepartement eller hälso-
ministerier bakom sig, säger
Daniel Forslund.
Det andra svenska goda exemplet är Östergötland där man arbetar mycket med den teknik som kan vara aktuell för gränsöverskridande sjukvård.
FAKTA Epsos
Epsos står för "Smart Open Services for European Patients" och omfattar alla EU:s medlemsländer
Projektet styrs från Sverige genom Socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting
Epsos omsätter 22 miljoner Euro
För mer information:
www.epsos.eu
www.framtidenssjukvard.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om