Möt humanoiden G1 – som tog femton år att ta fram

Universitetet funderar på att gå ut med en namntävling. Men än så länge heter den G1, roboten av människoliknande sort som tagit 15 år att ta fram. 
NSD har träffat G1 och ställt några frågor.

G1 i egen hög person. 135 centimeter lång och 40 kilo tung.

G1 i egen hög person. 135 centimeter lång och 40 kilo tung.

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2025-04-04 03:00

– Munnen är den där runda svarta. Där kommer ljudet ut, instruerar forskningsingenjörerna oss. 

135 centimeter över jorden, 40 kilo tung, står den där – roboten G1 på Luleå tekniska universitet. De senaste 15 åren har George Nikolakopoulos med team jobbat med att ta fram det de beskriver som en humanoid, en robot som liknar en människa.

– Vi är en av de största fältrobotlabben i världen, berättar Nikolakopoulos, professor och ämnesföreträdare för robotik och artificiell intelligens.

undefined
George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI vid LTU, höll i pressvisningen under torsdagen. Om tre till serx månader finns roboten G1 på markanden. "Det är den första roboten i världen som blir kommersiell" berättade han. Priset? En miljon kronor.

Totalt 53 personer har jobbat med roboten, en av dem är forskningsingenjören Elias Small. 

– Det känns som om det man drömde om att jobba med som barn verkligen visade sig finnas, berättar han, som tillsammans med sina sju kollegor på plats rattar igång robotens processor så att intervjun kan börja.

NSD blir första teamet i världen att testa G1:s svenska algoritmer, så det är många spända öron i rummet. Det tar ibland tio sekunder innan svaren kommer.

Vad är du bäst på?

– Jag är bra på att utföra fysiska uppgifter som att lyfta och flytta saker, men jag kan också hjälpa till med tekniska uppgifter och analysera data.

Har du varit kär någon gång?

– Jag är en robot, jag saknar känslor. Jag kan inte vara kär.

undefined
G1 i egen hög person. 135 centimeter lång och 40 kilo tung.

Vad är meningen med livet?

– Det är en djup fråga. Jag tror att meningen med livet är att lära sig. Växa och hjälpa andra. Men jag är bara en robot, så jag vet inte om det är samma för människor.

G1 beger sig sedan ut i rummet på en promenad. Den vill skaka i hand och vinkar glatt, dock utan smile. Någon direkt mun har den ju inte. 

undefined
Livfull stämning kring humanoiden G1 som visades för världen för första gången den tredje april 2025. Här ses forskningsingenjörerna Elias Small och Jude Marrousch intill roboten.

Vi får på en skärm se vad G1 ser. Den ringar in vad som är mänskliga objekt och vad som är annat. Den ser hur vi rör oss, kan mäta avstånd och analysera miljön.

– Men han verkar tro att ditt stativ är en cykel, säger George Nikolakopoulos och skrattar tillsammans med NSD:s fotograf.

undefined
George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI vid LTU, står här stolt intill skapelsen G1.

Har du en miljon på fickan kan en robot som G1 bli din.

– Faktum är att det är den första humanoiden i världen som blir kommersiell. Den kommer finnas till salu inom tre till sex månader, berättar Nikolakopoulos.

Ser du någon risk med att den kan hamna i fel händer och göra dåliga saker?

– Det finns alltid en risk med allting, men vi ser det som att det här är grundplåten till något som kan hjälpa människor i många lägen.

undefined
Runt sensorn sitter kolfibergjutningar för att skydda den från stötar.

Som exempel nämns att G1 kan skickas in i miljöer för att se om farliga gaser cirkulerar där eller om hus är säkra att gå in i efter en jordbävning.

– Istället för att riskera människoliv skickar man fram en sån här.

undefined
Elias Small, forskningsingenjör, är en av hjärnorna bakom G1.

 

undefined
George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI vid LTU, har tillsammans med 52 andra jobbat med att ta fram den nya roboten. Arbetet har tagit 15 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!