Matchmakingdag för företagare

Efter två lyckade arrangemang i Uleåborg 2007 och Torneå 2008 samlades företagare från Nordkalotten till en gemensam matchmakingdag i Luleå på onsdagen.

Erik Persson, Piteå kommun, i infomerade om vindkraftssatsningen i Markbygden och planerna på att skapa ett permanent centrum på Haraholmen för tillverkning av produkter till vindkraftsindustrin.

Erik Persson, Piteå kommun, i infomerade om vindkraftssatsningen i Markbygden och planerna på att skapa ett permanent centrum på Haraholmen för tillverkning av produkter till vindkraftsindustrin.

Foto: Maria Johansson

LULEÅ2009-02-12 06:00
International Matchmaking är en bransch- och gränsöverskridande kontaktmässa för företag som vill hitta nya marknader och affärsmöjligheter. Målet för arrangemanget i Kulturens hus i Luleå var satt till 500 företagare. Men vid den presskonferens som hölls på onsdagsförmiddagen sade sig projektledaren Bengt Westman, Luleå Näringsliv AB, vara nöjd med de drygt 130 företagare som anmält sig till dagen.
Av företagen kom cirka 70 från Sverige, 50 från Finland och 20 från Norge. Luleföretagen dominerade och från södra Norrbotten hade endast ett företag anmält sig, nämligen EPN Partners AB i Piteå, ett paraplyföretag som levererar anläggningar och produkter till processindustrin.
Från Piteå var även Solander Science Park representerat.
Miljö och energi
International Matchmaking riktar sig till alla branscher, men i år hade mer tyngd lagts på miljö- och energibranscherna och en av dagens föreläsningar hölls av Erik Persson, tjänstledig näringslivschef med ett övergripande ledningsansvar för Piteå kommuns tillväxtarbete inom energiområdet.
Erik Persson informerade om vindkraftssatsningen i kommunen, planerna på att uppföra och driva 1 101 vindkraftverk i Markbygden och de möjligheter som därmed öppnas för små och
medelstora företag att bli underleverantörer.
- Under den intensiva delen av uppbyggnadsperioden beräknas satsningen ge cirka 1 000 arbetstillfällen. Drift och underhåll ger uppskattningsvis i runt tal 400 arbetstillfällen, sade Persson.
Om regeringen tillåter (besked väntas till hösten) att samtliga 1 101 vindkraftverk byggs har tyska Enercon lovat att anlägga en fabrik för tillverkning av betongtorn på Haraholmen, vilket tillsammans med elmontering skulle resultera i cirka 220 arbetstillfällen.
Kulturprojekt
- Vår ambition är också att tillverkning av rotorblad, generatorer och ståltorn ska förläggas till Piteå. Kommunen vill på Haraholmen skapa ett permanent centrum för tillverkning av produkter till vindkraftsindustrin.
Bland alla företagare som ville berätta om sin verksamhet och knyta kontakter stack kulturprojektet Music On Top ut. Det är ett samarbete mellan Norrbotten Big Band i Sverige, Kultur i Troms i Norge, Oulu Sinfonia och Uleåborgs musikkonservatorium i Finland.
- Vi är så stolta över projektet som genomförs med stöd från EU:s interregprogram, 11 miljoner kronor har anslagits under tre år, säger Mirka Siwek från Norrbottensmusiken och projektledaren Peter Hauptmann.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om