LKAB motarbetar machokulturen i gruvbranschen

Tack vare ett systematiskt arbete med genus- och jämställdhetsarbete i den mansdominerade gruvbranschen har LKAB ökat andelen kvinnor i företaget; i dag är drygt en tredjedel av dem man rekryterar kvinnor. Totalt 13 procent av de anställda är kvinnor.

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni passade på att informera sig om det jämställdhetsarbete som pågår på Teknikens hus, Luleå tekniska universitet och LKAB. Regeringen arbetar nu med en handlingsplan för en mer jämställd arbetsmarknad.

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni passade på att informera sig om det jämställdhetsarbete som pågår på Teknikens hus, Luleå tekniska universitet och LKAB. Regeringen arbetar nu med en handlingsplan för en mer jämställd arbetsmarknad.

Foto: Jens Ökvist

LULEÅ2009-01-31 00:20
När det gäller kvinnor i yrkesarbete går utvecklingen dock mer trögt, även om det går framåt även där; för närvarande utgör kvinnorna 6 procent av de yrkesarbetande. Och denna ökning av den kvinnliga arbetskraften har man åstadkommit tack vare LKAB-gymnasiet, som finns i Malmberget och Kiruna sedan några år och där unge-
fär hälften av eleverna är tjejer.
- Tack vare LKAB-gymnasiet har andelen tjejer på yrkesprogrammen överhuvud taget ökat i Malmfälten. I dag är 12 procent av eleverna på Välkommaskolans yrkesprogram i Malmberget tjejer och i Halmar Lundbohmsskolan i Kiruna är 15 procent av eleverna som går yrkesprogrammen tjejer. År 2004 och 2005 utgjorde tjejerna bara 2 procent, berättade LKAB:s avgående personaldirektör Mats Pettersson, som har arbetat mycket med jämställdhetsfrågor.
FP inbjudare
Mats Pettersson berättade om LKAB:s genus- och jämställdhetsarbete vid ett program som Folkpartiet i Luleå hade inbjudit till i Teknikens hus med anledning av integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabunis (FP) besök i kommunen på fredagen.
Genusperspektiv
Huvudskälet till Sabunis Lulebesök var att hon skulle delta i dels landstingets debatt i Kulturens Hus om diskriminering och tolerans, dels en arktisk kvinnokonferens om mäns våld mot kvinnor, som anordnades på kvällen på Nordkalotten hotell och konferens.
Från Teknikens hus informerade verksamhetschefen Olle Nordberg och Eva Jonsson, den senare ansvarig för skola och utbildning, om detta "Sveriges nordligaste science center" som har hunnit fylla 20 år och som redan från början hade ett genusperspektiv på verksamheten. Vid starten 1988 sades uttryckligen att Teknikens hus skulle ägna särskild kraft åt att öka flickors intresse för teknik. Till det arbetade under de första åren endast kvinnliga lärare med barn och ungdomar på Teknikens hus, så är inte fallet längre.
Hur har Teknikens hus då lyckats med att intressera flickor/kvinnor för tekniska yrken? undrade Nyamko Sabuni.
Eva Jonsson tvingades medge att det vet man inte så mycket om, eftersom det inte gjorts någon studie över exempelvis andelen kvinnliga studenter vid Luleå tekniska universitet jämför med andra högskolor och universitet i landet.
Men Luleå kommun visade sin uppskattning genom att tilldela Teknikens hus kommunens jämställdhetsstipendium 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om