PT redogjorde i måndagens tidning över Mark och miljödomstolen i Umeå:s beslut att såga den miljökonsekvensbeskrivning Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation gjort apropå försvarets planer på att anlägga så kallade "artilleriöar" utanför Backträsk, Klöverträsk, i Piteå kommun, och Altervattnet i Älvsby kommun.
Inte mindre än 234 personer överklagade delegationens beslut i maj 2013 att godkänna planerna, och när nu Mark och Miljödomstolen yttrat sig till regeringen blir det tummen ned. Som PT refererade på måndagen, anser domstolen att miljökonsekvensbeskrivningen inte uppfyller kraven i miljöbalken. Domstolen talar också om att de handlingar som ligger till grund för länsstyrelsen beslut är så bristfälliga att det inte går att bedöma begränsningar och de skyddsåtgärder som krävs i samband med artillerskjutningarna.
Tillbakavisar kritiken
Miljödirektör Anna-Carin Ohlsson tillbakavisar kritiken.
– Nu har jag inte fullt ut läst Mark och miljödomstolens yttrande. Men vi står fast vid den miljökonsekvensbeskrivning vi gjort där vi anser att vi hade tillräckligt underlag från försvarsmakten för att kunna ta ett beslut, säger Anna-Carin Ohlsson till PT.
Hon säger att när försvarsmakten först kom in med ansökan om skjuttillstånd på de berörda markerna fanns det frågetecken.
– Därför begärde vi kompletteringar, och när försvarsmakten hade lämnat in dem kunde vi ta ett beslut. Innan vi gjorde det tog vi självklart hänsyn till att det krävdes restriktioner och att verksamheten bullrar, säger miljödirektören.
Försvaret mullrar
Major Björn Innala, ställföreträdande chef för utbildningsstödenheten vid I19,kommenterar att den handläggning som just nu pågår är fullständigt normal för den här typen av ansökningar.
– Det är regeringen som beslutar och vi anpassar oss till de beslut som tas, säger Björn Innala, som pekar på att skulle det nu bli restriktioner kring skjutningarna runt Backträsk, har försvaret flera platser i norrland att operera på.
– Vi har skjutfält utanför Östersund, i Kiruna, Härnösand och i Kalix, exemplifierar majoren.
Han kommenterar också kritiken kring bullret.
– Visst, buller kan uppstå. Men vi är en verksamhet som mullrar, säger han.