Länet kraftsamlar mot lågkonjunkturen

Landshövding Per-Ola Eriksson hade på måndagen inbjudit till en kraftsamling i Norrbotten med anledning av lågkonjunkturen. Ett drygt 30-tal företrädare för kommuner, näringsliv, fackliga organisationer, arbetsförmedling och universitetet hade hörsammat inbjudan.

LKAB:s vd Ola Johnsson undrar om vi har bottnat i lågkonjunkturen nu.Svaret får vi nog under första kvartalet 2009.

LKAB:s vd Ola Johnsson undrar om vi har bottnat i lågkonjunkturen nu.Svaret får vi nog under första kvartalet 2009.

Foto: Jessica Larsson

LULEÅ2008-12-16 06:00
- Vi behöver en kraftsamling för jobben i Norrbotten, konstaterade landshövdingen vid en presskonferens som hölls på länsstyrelsen direkt efter mötet där berörda aktörer i länet diskuterade vilka åtgärder man gemensamt kan vidta för att mildra effekterna av pågående och eventuellt ytterligare försämringar på arbetsmarknaden.
- Å ena sidan får vi inte hemfalla åt problemsökeri och deppighet; det finns även många ljuspunkter i Norrbotten, stora investeringar pågår. Å andra sidan ska man inte förminska problemen för krisbranscher som stålindustri, LKAB och bilindustri. Ökningen av varsel i dessa branscher är illavarslande nog, sade P-O Eriksson vid den välbesökta presskonferensen.
Rapport till regeringen
Vid måndagsförmiddagens möte i vilket bland andra ledning och fack vid storföretag som LKAB, SSAB, Planna, Ferruform, och kommunföreträdare som Karl Petersen, Luleå, Peter Roslund, Piteå, och Kenneth Stålnacke, Kiruna, deltog gick man igenom läget i näringsliv, kommuner och annan offentlig verksamhet.
Vad man kom fram till kommer att rapporteras vidare till regeringen i form av förslag till åtgärder.
En genomgång av branscherna ger vid handen att det ser ganska bra ut för småföretagen, där kan dock finnas ett visst mörkertal.
Ola Johnsson, vd för LKAB, som för närvarande har ett pelletsverk stående i Malmberget och ett i Kiruna, undrade om vi kanske bottnat i lågkonjunkturen (det är inte helt stopp på orderingången). Svaret får vi nog under första kvartalet 2009.
Vid mötet diskuterades bland annat kompetensfrågor, behovet av kompetens hos arbetskraften som kommer att behövas när konjunkturen vänder. Tillsammans med arbetsförmedlingen, Luleå tekniska universitet med flera ska man se vad som kan göras på utbildningsområdet.
EU-projekt
Länsstyrelsen är länsansvarig för EU-projekt och där kommer projekt som snabbt kan ge effekt på arbetsmarknaden att prioriteras.
Investeringar kan komma att tidigareläggas, exempelvis byggprojekt nu när prisnivån gått ned.
- Vi får inte heller glömma bort att de krispaket som regeringen har lagt fram, dels ett paket om 8,3 miljarder kronor för jobb och omställning, dels paketet till den krisdrabbade svenska bilindustrin, även är till för Norrbotten, framhöll landshövdingen.
På onsdag har Strukturfondspartnerskapet för övre Norrland sammanträde i Gällivare. Märtha Puranen, chef för Nuteks programkontor i Luleå, berättade att det finns 1,3 miljarder kronor kvar att användas till kreativa jobb fram till år 2013.
Karl Petersen, ordförande i styrelsen för Kommunförbundet Norrbotten, förklarade:
- Vi försöker tala om för statsmakten att de inte får räkna bort offentlig sektor. Vi tycker att den satsning på kommunala sektorn som aviserats till 2010 bör komma redan nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om