Videon är inte längre tillgänglig
Arbetsförmedlingen i Norrbotten presenterade på onsdagen sin prognos för det kommande året. En liten konjunkturnedgång sedan i höstas, men arbetslösheten fortsätter att sjunka och antalet sysselsatta kommer att öka med cirka 500 personer per år. Nästan 9 000 personer bedöms vara öppet arbetslösa eller delta i program med aktivitetsstöd i länet. Samtidigt finns det cirka 7 350 lediga jobb, vård och omsorg står för omkring en tredjedel av dessa.
Problemet är att många arbetslösa inte har rätt utbildning och kompetens. Resultatet blir att arbetsgivarna, särskilt i den offentliga sektorn, konkurrerar om samma personer.
– Om inte arbetsgivarna kan rekrytera utbildad arbetskraft så riskerar det att hämma tillväxten och servicen inom välfärden. Det märks redan på många ställen, säger Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i Luleå.
Slutsatsen är att många arbetslösa skulle få jobb om de bara var utbildade sig och då helst inom något av de många bristyrkena. I offentlig sektor är det särskilt inom sektorerna vård och omsorg, sjuk- och hälsovård samt utbildning som behoven är stora.
Vad kan arbetsförmedlingen göra?
– Det viktiga är att matcha utbildningsinsatser till lediga jobb, men 64 procent av de arbetslösa är i ett svårt läge. Vi måste också bli bättre på att ta tillvara den kompetens som finns hos flyktingar, funktionshindrade och äldre. I ett län som Norrbotten är det också av största vikt att vi får en ökad inflyttning, säger Timo Mulk-Pesonen.
De svåra grupperna (64 procent) är funktionshindrade, utomeuropeiska flyktingar, äldre (50+) samt ungdomar utan gymnasiekompetens.
– Den som inte ens har gymnasiekompetens ligger illa till.
Utmaningen blir än större med tanke på att cirka 2 800 personer uppnår pensionsålder varje år fram till 2025.
Men problemen är likartade i stora delar av landet och det är några år sedan som Norrbotten kunde klassas som ett krislän. Faktum är att länets arbetslöshetssiffror är lägre än rikets, om än just de unga norrbottningarna sticker ut negativt.
Samtidigt påverkas länet av gruvindustrin som har det tufft med tanke på låga råvarupriser. Det påverkar framtidstron något, men inom tillverkningsindustrin (främst inom trävaror) samt handel, hotell och restaurang och personliga och kulturella tjänster (här ingår delar av turismen) är optimismen större.