Landstinget vill bli region

Landstinget ansöker om att få bilda Region Norrbotten. Alla partier förutom Moderaterna i landstingsstyrelsen anser att det är den rätta vägen att gå.– Vi vill behålla fokus på hälso- och sjukvårdsfrågorna, säger Mattias Karlsson (M).

Jens Sundström (FP), Kenneth Backgård (NS) och Anna-Stina Nordmark Nilsson (C) är överens med den rödgröna majoriteten om att det är en god idé att ansöka om att få bilda Region Norrbotten. (Arkivbild)

Jens Sundström (FP), Kenneth Backgård (NS) och Anna-Stina Nordmark Nilsson (C) är överens med den rödgröna majoriteten om att det är en god idé att ansöka om att få bilda Region Norrbotten. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2015-03-04 17:05

Men så väl de rödgröna som de övriga borgerliga partierna har en helt annan uppfattning.

– Vi tror att med en regionbildning får vi en tydligare uppdelning mellan hälso- och sjukvårdsfrågorna och övriga frågor, säger Kenneth Backgård (NS).

Samma uppfattning har folkpartisten Jens Sundström som även passade på att uttrycka förvåning över Moderaternas ståndpunkt.

– Oj, Moderaterna måste ha ändrat sig. Idag har både landstinget och länsstyrelsen ansvar för regionala frågor. Det är en aktör för mycket.

Moderaterna mot

Mattias Karlsson tror däremot att så väl processen som bildandet av en region, målet är 1 januari 2017, tar tid och kraft från den viktiga frågan att säkra en bra hälso- och sjukvård.

– Jag tycker att länsstyrelsen gör ett bra jobb. Det vore bättre om landstinget förde över frågor som inte har med hälso- och sjukvården att göra till länsstyrelsen eller kommunerna, säger Karlsson och tillägger:

– Dessutom befarar jag att Region Norrbotten bara är ett första steg så att länet sedan trycks in i en storregion.

Det är måhända en möjlig farhåga, men den ansökan som nu skickas in gäller dock enbart bildandet av Region Norrbotten.

Stärka regionen

Idag har länsstyrelsen det statliga regionala utvecklingsansvaret, men landstinget har också ansvar för regionala frågor. Det kanske inte behöver vara dåligt, men regionförespråkarna är övertygade om att den regionala utvecklingen blir effektivare och att legitimiteten stärks då det förenas med beskattningsmöjligheter.

– Vi flyttar frågorna från staten (länsstyrelsen) till regionen och får ett tydligare ledarskap, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S).

Landstinget är det enda folkvalda organet på regional nivå och om det ombildas till region är förhoppningen att det bli tydligare för väljarna hur politikerna har lyckats med och tagit ansvar för de regionala utvecklingsfrågorna.

Länets kommuner är enligt uppgift positiva till en regionbildning och kommunernas beslutsrätt berörs inte.

Nu ska en politisk styrgrupp bestående av åtta landstingspolitiker (en från varje parti) samt två representanter från kommunförbundet formulera Region Norrbottens uppdrag och ta fram förslag på politisk organisation och samverkansformer med länets kommuner och andra samhällsaktörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om