På onsdagen besökte kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) Luleå i samband med Kulturskolerådets rikskonferens. Ministern passade samtidigt på att publicera en debattartikel tillsammans med företrädare för Luleå kommun med inledningen ”Alla barn och unga ska få en chans att pröva på att skapa kultur. Att få pröva på att spela ett instrument, stå på en teaterscen, dansa eller skapa konst är en del i det som är livets skola”.
Det är en bra målsättning och att lyfta fram Luleå som ett föredöme är helt riktigt, enligt Bah Kuhnke. Här är kulturverksamheten som riktas till barn och unga gratis, men hon är självfallet medveten om att villkoren, både vad gäller kvalitet och storleken på avgifterna, ser väldigt olika ut i landets kommuner.
Kulturministern tycker att det här är en viktig fråga och regeringen har avsatt 100 miljoner extra årligen för att kunna höja kvaliteten och sänka avgifterna. Samtidigt har regeringen tillsatt en utredning som ska ta fram förslag till en nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan.
– Det är uppseendeväckande att det hittills inte funnits en nationell strategi för en verksamhet som varje år möter 400 000 barn och unga, säger Alice Bah Kuhnke.
Kultturministern konstaterar att Luleås satsning på en avgiftsfri kommunal kulturskola skapar bra förutsättningar för alla barn som vill delta. I vissa kommuner som Täby ligger terminsavgiften på cirka 1 700 kronor. Det ökar risken för att ekonomin sätter käppar i hjulen för barn vars föräldrar inte har de ekonomiska resurserna som krävs.
I debattinlägget skriver Alice Bah Kuhnke att ”Luleå visar på allvar att kulturen inte är ett söndagsnöje för de med höga inkomster utan en central del av välfärden”.
Alice Bah Kuhnke anser att möjligheten att få prova på att spela instrument, sjunga, dansa, stå på en scen och skapa konst är ett sätt att växa som människa. Hon tar sig själv som exempel och, nej, hon blev ingen mästare på klarinetten, men hon fick chansen att pröva på och utvecklas.
– Men bredden ger också spets. Max Martin är ett exempel och han lyfter fram hur viktig den kommunala musikskolan var för honom.
För små glesbygdskommuner kan det vara svårt att skapa förutsättningar och fram till för något år sedan var Arjeplog utan kulturskola.
– Nu samarbetar vi med Arvidsjaur och köper in musiklärartjänster. Vi försöker också få igång dans och kanske ett konstprojekt, berättar Christina Sundqvist som är kultur- och fritidsansvarig.
Terminsavgiften i Arjeplog är 400 kronor, men å andra sidan kostar det lika mycket i en kulturprofilerad kommun som Piteå.