Korta svarstider på nödnumret

SOS Alarm i Norrbotten och Västerbotten har särdeles korta svarstider på nödnumret 112. Staten kräver svar inom 8 sekunder, men i Luleå och Skellefteå svarar operatörerna efter i genomsnitt 4-5 sekunder.

Lisbeth Kyrö är en av 21 anställda operatörer vid SOS Alarm AB i Norrbotten.

Lisbeth Kyrö är en av 21 anställda operatörer vid SOS Alarm AB i Norrbotten.

Foto: Jens Ökvist

LULEÅ2009-01-29 00:19
Det berättar Ola Berg och Marianne Johansson, som den
1 december tillträdde tjänsten som platschef för SOS Alarm i Luleå respektive Skellefteå, vid en pressträff i SOS-centralens i Luleå nya lokaler på onsdagen.
Hjärt-lungräddning
SOS Alarm AB har nyligen tecknat ett sjuårigt ambulansavtal med de fyra nordligaste landstingen i landet, en överenskommelse som gäller från den 1 januari i år och som platscheferna i Luleå och Skellefteå är mycket nöjda med. Det förnyade förtroendet innebär att SOS Alarm svarar för prioriteringen av sjukvårdsärenden och dirigeringen av ambulanstrafiken i de fyra länen.
- Vi ska se till att patienterna får rätt vård så snabbt som möjligt. Den som ringer ska även kunna få rådgivning av våra sjukvårdsutbildade operatörer direkt i
telefon, och få hjälp med att sätta i gång exempelvis hjärt-lungräddning på patienten i väntan på att ambulansen anländer, förklarar Ola Berg, som tidigare arbetat som bland annat verksamhetschef vid Älvsbyns vårdcentral.
Alla larmoperatörer som svarar på 112 ska ha lägst undersköterskeutbildning eller annan
likvärdig kompetens och kunna ge ibland livsavgörande råd i väntan på ambulansen. Det finns de som arbetat på SOS-centralen i Luleå i 30 år och som därmed givetvis har en enormt stor erfarenhet.
Blåljustjänster
- Men vi måste alla uppdatera våra kunskaper hela tiden; för att få arbeta i en SOS-central krävs godkända tester och årlig certifiering, berättar Marianne Johansson och Ola Berg och påpekar att den som ska börja arbeta som SOS-operatör måste kunna visa att hon eller han klarar stress och att ha många bollar i luften samtidigt, på samma sätt som en flygledare.
Så kallade blåljustjänster - alarmering av ambulans, räddningstjänst och polis - utgör grunden för SOS-centralernas arbete. Centralen i Luleå, som har 26 anställda varav 21 operatörer, samarbetar med tolv räddningstjänster och 15 ambulansstationer med 27 ambulanser i Norrbottens län. I Luleå besvarar man cirka
2 000 112-samtal i veckan, hälften av dem är felringningar, okynnesringningar och liknande.
Utöver ansvaret för nödnumret 112 finns det även en kommersiell del; SOS-centralen erbjuder olika typer av kundanpassade larm- och servicetjänster samt krisjour.
Numera kommer nästan 70 procent av alla 112-samtal från mobiltelefon och sedan drygt ett år kan larmcentralen se var den ringande befinner sig, så kallad positionering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om