Junilistan vill minska EU:s makt

Vinden är hård i Luleå på tisdagen, frågan är om den bär ända till Bryssel när Junilistan gör en nysatsning i EU-valet. Partiledaren Jörgen Appelgren känner i vart fall vind i seglen.– Vi vet att många svenskar är emot tanken på en EU-stat.

Jörgen Appelgren anser att det är dags för en oberoende granskning och omförhandling av Sveriges EU-medlemskap.

Jörgen Appelgren anser att det är dags för en oberoende granskning och omförhandling av Sveriges EU-medlemskap.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2014-04-15 18:02

Videon är inte längre tillgänglig

Junilistan är inte motståndare till EU-medlemskap, men kritiskt mot att mer och mer makt flyttas till Bryssel. Jörgen Appelgren påpekar att när Sverige gick med för 20 år sedan fattades två tredjedelar av besluten i Sverige. Nu är det tvärtom.

– Ytterst är det en demokratifråga, men den nuvarande utvecklingen är negativ. Det är dags för en oberoende granskning och omförhandling av Sveriges EU-medlemskap, säger Jörgen Appelgren.

En omförhandling

Han vill ha en "politisk vakthund" som kräver folkomröstning varje gång man försöker flytta mer makt till Bryssel. Detta för att bevara det svenska folkstyret där ansvar kan utkrävas av politiker och där det finns konstitutionella spärrar.

Vad menar du med omförhandling av EU-medlemskapet?

– Vi vill dra en linje för medlemskap och hur stort samarbetet ska vara. De länder som vill får väl gå vidare och bygga en federal EU-stat. Som det är nu finns ingen kontroll, EU har blivit en maskin som bara tuggar på.

Värna kronan

Jörgen Appelgren hävdar att Euron är ett stort misstag som redan fått förödande konsekvenser och han anser att den ekonomiska krisen i Europa riskerar att driva på maktkoncentrationen till Bryssel.

Junilistan vill värna den svenska kronan och säger bestämt nej till utvecklingen mot en politisk union.

– Skatter och offentliga utgifter, rättsväsende och försvar ska ligga i svenska folkets händer. Alla frågor av nationell karaktär ska avgöras i riksdagen, säger Jörgen Appelgren.

Finns ett missnöje

Han bävar för motsatsen där EU-kommissionen är regering och besluten fattas i EU-parlamentet i än högre grad än idag.

– Vi vet att många svenskar delar den uppfattningen och det är de som är våra potentiella väljare. Folk som är för ett europeiskt samarbete om gemensamma intressen, men där det ytterst är staterna som bestämmer.

– Det behövs en debatt om vad vi vill bygga vidare på och vad vi vill avskaffa. Jag vill nog hävda att det är ganska tyst om de här frågorna inom de etablerade partierna.

Men även om många svenskar är kritiska så är det få som röstar i EU-valen?

– Ja, men Junilistan är tvärpolitisk och jag tror att vi kan locka människor som förenas av motståndet mot ytterligare maktförskjutning till EU.

Värna demokratin

2004 fick Junilistan tre mandat, bland annat Hélene Goudin från Piteå, men 2009 åkte partiet ut. Jörgen Appelgren tror att chanserna är goda att Junilistan kan göra comeback i valet i maj. Inte minst på grund av det han kallar "det europeiska etablissemangets tondövhet mot folkviljan".

– Det har lett till att väljarna visar växande benägenhet att stödja främlingsfientliga och rasistiska partier. Junilistan är en motpol till dessa grupper. Vi kommer aldrig att samarbete med exempelvis Sverigedemokraterna. Vi har en helt annan värdgrund.

Vilka kan ni samarbeta med?

– Det vet vi inte än, men med partier som vill bromsa utvecklingen och värnar demokratin och närhetsprincipen, säger Jörgen Appelgren.

FAKTA Jörgen Appelgren

Ålder: 58 år.

Familj: Fru och tre vuxna barn.

Bakgrund: Finansdepartementet under Göran Persson och chefsekonom på Nordea.

Idag: Konsult med egen verksamhet samt ledare för Junilistan.

Politisk bakgrund: Tidigare medlem i Socialdemokraterna, men uteslöts när han engagerade sig i Junilistan.

Inför EU-valet: Skapa opinion för ett nytt EU-avtal där beslutanderätten i nationella eller lokala frågor lämnas till de enskilda länderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om