– Det vore ju fruktansvärt just för personalen, säger hon. Som de lidit och mått dåligt för att ingen i styrelsen lyssnat på dem, utan tvärtom tagit chefens parti.
Men ”ingen” är inte riktigt rätt i sammanhanget. Det fanns en som lyssnade och som försökte gå vidare med personalens larm, en som försökte få till stånd en polisanmälan mot den dåvarande OK-chefen Mikael Åström.
Nonchalant bemötande
När personalen framfört sina misstankar om att chefen stal på jobbet, möttes de av en ytterst nonchalant attityd, menar Inger Rönnkvist.
De fick bland annat höra att ”det här är ingen styrelsefråga, det där får ni ta med Mikael”, trots att de då redan gjort flera försök att konfrontera sin chef. Vid ett personalmöte hade de 25 tillfällen som de misstänkte att han tagit varor utan att betala för sig. Några konkreta svar fick de inte.
Och när det uppdagats vad som hänt, eller i vart fall valda delar av det, valde styrelsen att ge Mikael Åström förnyat förtroende, ingen polisanmälan skulle göras och styrelsens ordförande Stig Rönnbäck skulle sy ihop en uppgörelse om återbetalning med Åström.
Inger Rönnkvist var den enda som protesterade. Hon reserverade sig mot beslutet, hela den övriga styrelsen ville glömma och gå vidare, kort sagt sopa allt under mattan.
Många lämnade OK
– Och det här har ju fått enorma konsekvenser för föreningen, konstaterar hon. Massor av människor har lämnat OK och tagit ut sina pengar därifrån.
I tinget förde Rönnkvist den nya styrelsens talan, som målsägande och drabbad. Ändå är det mest personalen hon tänker på, att den ska få någon form av upprättelse nu.
Vad gäller OK:s förluster, är det något hon motvilligt måste acceptera, men hon har svårt att förstå hur förundersökningen av så många brottsmisstankar lagts ner.
– Har man gjort något fel, något brottsligt, ska man väl ändå ställas till svars för allt, inte bara några saker, menar hon.
Från styrelsens sida hoppas man nu kunna vända blad, gå vidare och – förhoppningsvis – kunna locka tillbaka de medlemmar som lämnade OK ifjol.