Ingen vet hur många som har smittats

Ingen vet hur många norrbottningar som smittats av svininfluensan, men i Piteå har sex svårare fall konstaterats. Hittills har cirka 28 000 länsbor vaccinerats, men det stora flertalet får vänta ännu en tid.

Chefsläkaren Mats Weström och smittskyddsläkaren Anders Österlund rekommenderar alla att vaccinera sig och den närmaste tiden kommer alla att erbjudas den möjligheten.

Chefsläkaren Mats Weström och smittskyddsläkaren Anders Österlund rekommenderar alla att vaccinera sig och den närmaste tiden kommer alla att erbjudas den möjligheten.

Foto: Jens Ökvist

LULEÅ2009-11-02 06:00
Antalet fall av svininfluensa har ökat den senaste tiden, men egentligen vet ingen hur många som insjuknat. Vårdcentralerna vill inte gärna att den som har symptom kommer på besök, så bara de svåraste fallen hamnar i sjukvården. I Norrbotten har 13 konstaterade fall, var av sex i Piteå, behandlats på sjukhus. I två fall behandlas människor i respirator.
Men behöver egentligen annars friska människor vaccinera sig?
- Riskgrupper och äldre kommer i första hand, men jag rekommenderar alla att vaccinera sig, säger smittskyddsläkaren Anders Österlund.
Unga är utsatta
När det gäller svininfluensan är faktiskt de unga en riskgrupp. Sjukdomen är vanligast bland yngre. En förklaring kan vara att äldre som tidigare haft liknande influensor har bättre immunförsvar mot svininfluensan.
Hittills har cirka 28 000 norrbottningar, främst från riskgrupperna, vaccinerats. Inflödet av vaccin har periodvis varit lite trögt och i vissa fall har personer fått vända hem med oförrättat ärende, exempelvis i Älvsbyn.
- Visst har det varit lite bekymmer, men i det stora hela har det flutit på bra. Det är en stor apparat och vi hoppas att folk har förståelse, säger Mats Weström, chefsläkare i primärvården.
Många ska ha
Riskgrupperna har fått sitt, men i exempelvis Dalarna fick Leksands hockeyspelare förtur på ett otillåtet sätt. Har något liknande hänt i Norrbotten?
- Inte som vi känner till. Det vore helt fel i så fall, säger Weström.
Den närmaste tiden ska det stora flertalet erbjudas vaccinering. Om alla ska få dubbel dos så handlar det om en halv miljon doser. Kan landstinget få det i rimlig tid?
- Vi tror det, men det är omöjligt att veta hur många som vill vaccinera sig. Förhoppningsvis så många som möjligt, säger Anders Österlund.
Liten risk
Finns det någon risk med själva vaccinet?
- Risken är liten, men i Sverige har drygt 20 fall med allvarlig biverkning konstaterats, men inga dödsfall med direkt koppling.
I Norge har många dött av svininfuensan och det spekuleras i om det är en farligare virusstam. Kan det vara så?
- Det finns en risk för det, men inga analyser är klara. Det kan också vara så att vissa subpopulationer drabbas hårdare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om