Tillsammans med sin partikamrater Fredrik Lundh Sammeli och Leif Pettersson vill Karkiainen berätta om alla satsningar som uteblir i och med att regerings budget föll till förmån för Alliansens som fick stöd av SD.
De 268 miljoner som S pratar om är fördelade på en rad poster. Ett exempel är 57 miljoner extra till äldreomsorgen i länet.
– Det är tydligt att sänkta skatter går före omsorgen om våra äldre, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Dessutom går pensionärerna miste om den utlovade skattesänkningen.
Mindre pengar
Inte heller kan hälso- och sjukvården räkna med ytterligare resurser i form av 54 miljoner 2015.
– Våra satsningar på att minska ungdomsarbetslösheten blir inte heller av. Det blir också mindre pengar till utbildning och universitetsforskning som riskerar att slå mot LTU, säger Ida Karkiainen.
Samma sak gäller satsningarna på skola och förskola.
– Trenden har varit högre arbetslöshet, fler utförsäkrade, försämrade trygghetssystem och sämre skola. Vårt mål var att bryta den trenden, säger Leif Pettersson.
Bryta blockpolitiken
Men budgeten är i nuläget överspelad, vad går ni till val på?
– Det ska handla om det här, om allt som gått förlorat.
Bryter ni med Miljöpartiet?
– Nej, men vi går till val själva. Däremot hoppas vi att blockpolitiken bryts. Det är viktigt att flera partier samarbetar för att få ett bredare regeringsunderlag, säger Leif Pettersson.
Vilka vill ni samarbeta med?
– Vi kan prata med alla utom SD, säger Pettersson som ändå pekar ut Moderaterna som huvudfiende.
SD är avslöjade
Att S vill att valrörelsen ska handla om välfärds- och rättvisefrågor är självklart, men SD:s agenda har bara en punkt på programmet, invandringen.
– Det är bra att SD blivit tydligare. Att de avslöjat att de inte alls intresserade av pensionärer, omsorg och skola, men SD ska inte få styra debatten, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Vad tror ni om valet då?
– Vi hoppas att våra frågor ska få genomslag och vi vet att en tredjedel av väljarkåren kan tänka sig att byta parti. När vi väl har ett valresultat får vi diskutera samarbeten. Vi hoppas att det inte är så låst då, utan att vi kan diskutera sakfrågor, säger Ida Karkiainen.
Om valresultatet blir gynnsamt för Socialdemokraterna kan partiet få in en del av sin politik i vårbudgeten, men även om partiet fått många nya medlemmar den senaste månaden så är det i nuläget omöjligt att sia om den 22 mars.