Ingen pås k utan must

PÅSKDRYCK. Påskhelgen närmar sig och med den en massa påskmat och påskdryck. Nyckelbryggerier i Luleå tillverkar hundratusentals liter påskmust enligt ett gammalt recept som följt familjebryggeriet i generationer.

Luleå2007-04-05 00:00
Det är fjärde generationen Burström som i dag driver det gamla bryggeriet, en bryggerirörelse som i år firar att det är 100 år sedan den första ölen lämnade bryggeriet som då låg intill Bergnäsbron i Luleå. Släkten Burström drev även Piteå Bryggeri som lades ner 1963. Den svåra konkurrenssituationen för de små lokala bryggerierna gjorde att Nyckelbryggerier tvingades lägga ner även i Luleå 1990 men 2001 uppstod bryggeriet igen. I dag ägs det av Per Önneryd, systerson till tidigare ägaren.

- Vi driver det som ett familjeföretag där många i släkten är engagerade och hjälper till så fort de har tid och möjlighet, säger Per Önneryd som har bråda dagar med att få ut all påskmust till butikerna i länet.

Kort tid

Påsken är en kort men intensiv högtid jämfört med julen som pågår drygt en månad, i alla fall sett till julmustförsäljningen.

- Påskmustförsäljningen är bara ungefär en tredjedel av julmustförsäljningen men det blir ändå hundratusentals flaskor, berättar Per.

Liksom andra påskmusttillverkare i landet köper Nyckelbryggerier mustessensen från familjeföretaget AB Roberts i Örebro. Dagens jul/påskmust uppfanns i början av 1900-talet av Harry Roberts och hans far Robert, 1910 startade tillverkningen av den första musten som då lanserades som "alkoholfri öl för ungdom".

Stor receptsamling

I dag tillverkar Roberts endast essensen som består av malt, humle och hemliga kryddor och smaktillsatser och säljs till bryggerier i koncentrerad form.

- Sedan gör varje enskilt bryggeri sin egen must efter eget recept, det är därför musten smakar så olika fast det är samma grundessens, berättar Per.

Nyckelbryggeriers mustrecept finns i företagets receptsamling som omfattar 4-5 olika böcker med allsköns hemliga recept både för öl, läskedrycker och must.

Själva tillverkningen sker i ett bryggeri som Nyckelbryggerier delar med andra mindre bryggerier i norra Sverige.

- En anläggning kostar cirka 50 miljoner kronor och därför är det naturligt att gå samman med andra små bryggerier och dela på kostnaderna, säger Per.

Nya lokaler

Alla Nyckelbryggeriers etiketter trycks dock i Luleå och där finns också lager och kontor. I oktober förra året flyttade man in i nya lokaler intill KF-lagret på Porsön.

Förra sommaren fick bryggeriet förfrågan om tillverkning av gammeldags läskedrycker. I dag tillverkas sju olika läsksorter plus jul/påskmust och smaksatt källvatten som går under namnet Fjällmarkens. Läskrecepten är gamla originalrecept sedan första generationen i början av 1900-talet.

- Den riktigt billiga läsken innehåller mycket sötningsmedel, kemiska smakämnen och väldigt mycket kolsyra. Vi använder bara naturliga råvaror och sockerlag och behöver därför inte tillsätta så mycket kolsyra för att få fram smaken. Visst är vår läsk lite dyrare, men det ska också kännas på smaken, menar Per.

Ny Piteå Lager

Kusinen Anders Burström konstaterar att om man ligger lite dyrare är det viktigt att erbjuda kvalite och Nyckelbryggeriers ambition är inte att konkurrera med de stora bryggerierna utan att erbjuda, i första hand norrbottningarna, egna, lokalproducerade och lite mer speciella sorter, både vad gäller läskedrycker och öl.

- Om någon vecka släpper vi vår nya Piteå Lager med etiketter som berättar olika skrönor och fakta om Piteå och Piteborna, det ska bli riktigt roligt, säger Per.

Men just nu är det påskmusten som gäller och de sista pallarna ska precis lämna lagret för att nå ut till mustsugna påskfirare i Norrbotten.







Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om