Hantverksdagar med varierad mix

Vantar av kamelhår, modellflygplan, handgjorda chokladpraliner och förstås en hel del kläder. Hantverksdagarna i Luleå visade upp allt vad hantverk kan vara.

Lena Lundgren-Sundström, Piteå, brukar virka framför teven. Den här gången virkade hon på mässan och hoppades på några slantar för att täcka omkostnaderna. Hennes mest udda produkt är vantar av kamelhår, som syns här intill.

Lena Lundgren-Sundström, Piteå, brukar virka framför teven. Den här gången virkade hon på mässan och hoppades på några slantar för att täcka omkostnaderna. Hennes mest udda produkt är vantar av kamelhår, som syns här intill.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2008-11-03 06:00
Den hemvävda hobbyverksamheten och det kommersiella hantverket samsades om utrymmet under Hantverksdagarna i Arcushallen.
Lena Lundgren-Sundström från Piteå var en av många som ställde ut kläder. I hennes fall handlade det om virkade sådana.
- Jag virkar framför teven. Sedan är jag på sådana här mässor för att få ihop några kronor till nytt material. Just nu ligger jag 300 kronor back, sa Lena under fredagsförmiddagen.
Men hon behövde nog inte oroa sig. Mässan pågick ända till söndagen.
- Det är jättekul att komma ut så här och träffa folk med liknanden intressen, sa Lena.
Hon hade dock en sak som förmodligen gjorde henne unik på mässan. Hon sålde vantar gjorda av kamelhår.
- Det är ett bra material för det ger extra mycket värme, sa Lena.
Tog över 3 500 timmar
Mässan blandade och gav. Det var en stor bredd bland utställarna. Allt från vantarna av kamelhår till modell av flygplansmotorer.
Rune Westbom, Luleå, är en expert på det sistnämnda. Han ställde ut vad de initierade känner som en RW-v-12. Eller på mer begriplig svenska; en modell av en motor till planet Spitfire.
Rune ägnade drygt 3 500 timmar under åren 1990-1994 åt att bygga motorn.
- Jag har jobbat på en mekanisk verkstad och den här modellen intresserade mig, så jag beslöt att bygga den.
Motorn är en exakt kopia av originalet fast i miniatyr och innehåller bland annat dubbla oljepumpar, kompressor och vätskekylare. Den är är dessutom byggd utan ritningar.
- Jag behövde inga ritningar utan visste hur det skulle se ut. Jag gjorde lite skisser för varje del av motorn men det är allt. Det var inga problem, sa Rune Westbom som fick visa upp sin skapelse för imponerande besökare.
Champagnepralin
Kiruna är inte känt som något näste för chokladälskare. Men det vill Thomas Rosencrantz ändra på. Hans företag säljer handgjorda praliner. Visserligen kostar de över två kronor styck, men så är de riktiga hantverk.
- Det handgjorda tar tid och det måste det få göra, sa Thomas.
Han har lärt sig hantverket i Österrike och tagit med sina kunskaper till Norrbotten.
- Det är fyra år sedan jag började i Kiruna och visst är det en schweizisk touch över chokladen.
Champagne, björnbär, cointreau, jordgubb. Det fanns många sorter gjorda med råvaror istället för smakämnen.
- Det är exempelvis riktig champagne i champagnepralinen. Jag vill satsa på bra kvalité.
Men smakar det så kostar det...
Hantverksdagarna bjöd på en varierad mix med chans att shoppa för de äldre och möjlighet till att åka karusell eller spela dataspel för de yngre. Ett rätt lyckat koncept verkade det som.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om