Britta Dahlén ser bara fördelar med att kvalitetssäkra utbildningen med branschen och att utbilda elever för de krav som ställs ute i verkligheten.
Har ni inte alltid gjort det?
– Ja, men kraven och behoven inom vård och omsorg förändras och genom att tydligare jobba tillsammans så kan vi möta det. Det handlar inte om att förändra hela grundutbildningen, utan att man kan styra innehållet i vissa kurser.
– Dessutom får vi tydligare avtal för handledning och praktik och en likvärdighet i hela regionen, säger Britta Dahlén.
Tydligare krav
Gunilla Björkman som är utbildningskonsult på Lernia, som bedriver vuxenutbildning, håller med.
– Mycket fungerar idag, men det blir tydligare vad branschen efterfrågar och vi får möjlighet att praktiksamordna med andra skolor. Jag tror det här tydliggör kraven och genom lokala styrgruppsmöten kan vi lösa frågor eller problem som uppstår.
Höja statusen
Natalia Larsson, enhetschef för hemtjänsten i Älvsbyns kommun, tillhör arbetsgivarsidan. Hon ser bara fördelar med att skola och bransch ökar samarbetet.
– Vi måste sluta att gå efter parallella vägar, nu följer alla samma spår. Vi har liksom de flesta andra inom vård och omsorg stort behov av att det utbildas duktiga elever så att vi kan säkra behovet av framtida arbetskraft.
Natalia Larsson pratar om att statusen på yrket höjs, men är medveten om att löner och arbetstider inte alltid är de bästa.
– Det är nånting som vi också måste möta och ta ställning till.