Om hälften av villaägarna i kommunen skulle haft solpaneler på sina tak skulle sommarens solstrålar generera en energiproduktion på hela 13 miljoner kilowattimmar och ett minskat koldioxidavfall på 5 200 ton, enligt en beräkning som elbolaget Bixia har gjort.
För en villaägare i Luleå med en normalstor solanläggning (4,5 kW) på taket har sommarens solstrålar genererat cirka 1 800 kilowattimmar och ett minskat koldioxidavfall på 0,72 ton.
Goda förutsättningar
I dag står solel endast för någon procent av den totala energiproduktionen i Sverige. Det är någonting som Arne Andersson, solelsexpert på Bixia, vill ändra på.
– Vi är många som har njutit av årets soliga sommar. Det soliga vädret har också fört med sig att allt fler börjar få upp ögonen för solel. Och äntligen börjar vi kunna slå hål på myten att solel inte fungerar i Sverige. Vi har samma goda förutsättningar för solel som norra Tyskland har. Trots det så producerar tyskarna hundra gånger så mycket solel per invånare som vi i Sverige, säger Arne Andersson.
Lönsam klimatinsats
Enligt Bixia har den trend som dominerat matbranschen under några år, där alltfler odlar sina egna grönsaker, även börjar sprida sig till energibranschen.
– Allt fler väljer att producera sin egen el dels för att bli mer oberoende och självförsörjande, men också för att göra en aktiv klimatinsats, säger Arne Andersson.
Tekniken inom solelsområdet har utvecklats under de senaste åren och priserna har pressats nedåt. Idag kostar en solelsanläggning på 4,5 kW, som är normalt för en villa, cirka 65 000 kronor inklusive bidrag från länsstyrelsen.