Den bleka vårsolen strålar genom de tunna molnen ovanför F21 och Luleå Airport. Det är en närmast perfekt dag för övningsverksamhet i luftrummet och general Hugret möter NSD med ett leende.
– Det här är fantastiskt. Första gången för mig så här långt norrut dessutom. Allt är perfekt för oss, konstaterar Hugret men blir genast allvarligare när frågan om varför det franska flygvapnet är på plats och hur det kopplas ihop med det ansträngda världsläget som råder.
– Klart det är oroligt och det är därför än mer viktigt med en samverkan inom EU vilket också innebär att norra Sverige, med er strategiska position, blir en intressant del i helheten. Vi kommer säkert att komma tillbaka hit igen.
Specifikt så är det ett antal 100 franska flygvapenmänniskor på plats i Luleå. De har anlänt med två jättelika Airbus 330 med beteckningen MRTT vilket innebär, enkelt uttryckt, två gigantiska tankflyg och övningen innebär just detta, tankning av stridsplan i luften.
– Det är väldiga maskiner som synes och vi har inget eget sådant i Sverige. Så vi brukar försöka se till att de som vill komma och öva med oss även tar med sig ett tankplan. Det är otroligt viktigt för oss att kunna öva på även dessa moment. Inte minst som läget är nu, säger Stefan Kaarle, major och pilot på F21.
Han säger att intresset för den arktiska regionen blir allt större från USA, Ryssland och Kina vilket i sin tur gör den militära närvaron och aktiviteten, med olika övningstillfällen med besökare från andra länder, allt vanligare.
– Det är en verklighet som vi får leva med, säger Stefan Kaarle och berättar att de övar luftstrid, så kallade "dogfights", och fäller skarpa bomber i Lombens skjutfält utanför Kalix.
De två stora MRTT-maskinerna är imponerande i storlek och omfång. Ombord finns plats för drygt 250 personer, på den nedre våningen finns faciliteter som omklädningsrum och duschar. Men så är det ju en arbetsplats för transport och tankning. Och om det transporteras stora volymer människor så hanteras, följaktligen, även stora mängder flygbränsle.
– Mellan 50 och 60 kubikmeter. Det är ansenliga mängder det handlar om, konstaterar Stefan Kaarle i samma stund som ett av de stora pjäserna majestätiskt lyfter mot Luleåhimlen.
På plats den här dagen fanns, bland många andra, även flottiljchefen överste Peter Greberg och flygvapenchef, generalmajor Jonas Wikman.