Det nya kontoret bemannas av fyra fiskekontrollanter som får ansvar för hela Norrlandskusten och bildar tillsammans med kontoret i Västervik (ytterligare fyra kontrollanter) sektion Öst under Havs- och vattenmyndighetens avdelning för fiskförvaltning. Carina Dagbro blir chef för hela sektion Öst.
– Just nu består arbetet av administration, men när fiskesäsongen börjar ska kontrollanterna vara ute på fältet. I första hand möter vi upp fiskebåtarna när de kommer i land.
Kontrollera yrkesfisket
Vad består uppgiften i?
– Vi ska kolla att rätt utrustning används, att fiskekvoterna efterlevs och att storleken på fiskarna uppfylls. Här uppe är det laxfisket och höstens fiske efter siklöja som det handlar om, säger Carina Dagbro.
Längre ner efter östkusten tillkommer sill och torsk.
Vad tror du yrkesfiskarna tycker om fler kontroller?
– De kanske inte applåderar, men jag tror att vi ska ha ett bra samarbete. Alla är betjänta av ett hållbart fiske.
Kritik från EU
En orsak till att fiskekontrollen förbättras beror på att EU kritiserat Sverige för brister i kontrollen av det inhemska yrkesfisket.
I fjol fick Sverige fånga 27 000 laxar längs östkusten, i år höjs kvoten till 29 000, trots att det finns oro över tillståndet för den vilda laxen. Carina Dagbro tror inte att ett totalt fiskestopp är rätt väg att gå.
– Kvoterna är uträknade och vår uppgift är att kontrollera att reglerna efterlevs.
Carina Dagbro har ingen tidigare erfarenhet av fiskekontroller. Hon kommer närmast från en chefstjänst i Norsjö kommun. Fiskekontrollanten Kaj Kottelin från Älvsbyn har däremot flera års erfarenhet. Han kommer närmast från jobbet som fiskekontrollant på länsstyrelsen.
Laxens överlevnad
– Då var uppgiften att se till att tremetersreglen efterlevdes och även kontroll av fisket i älvarna upp till det första vandringshindret. Det blir spännande med nya arbetsuppgifter och jag tror på ett bra samarbete mellan oss som myndighet och yrkesfisket.
Det finns en oro för den vilda laxens framtid och i än högre grad för havsöringens överlevnad?
– Ja, och man ska komma ihåg att 95 procent av laxen produceras i Torne-, Kalix- och Vindelälven. När det gäller skogsälvar som Piteälven är det problematiskt. Det är väl inte självklart att man ska fiska på svaga arter, säger Kaj Kottelin.