- Vi bildades 2001 för att påverka EU:s politik som har betydelse för norra Sverige, berättar Jens Nilsson, ordförande i Europaforum norra Sverige.
Bryssel
Forumets möten, vanligen två per år, turnerar runt mellan de fyra inblandade länen. Norrbotten har tidigare anordnat Europaforum nummer två i Piteå och nummer sex i Bryssel. Man valde Belgien och Bryssel eftersom man ville nå ut med de frågor som då var aktuella till EU-kommissionen.I går började länets tredje Europaforum i Kulturens hus i Luleå och det fortsätter i dag, torsdag.
- Det här är viktigt för norra Sverige, det blir kraftfullare om vi är många som står bakom en viss fråga. Under dagen har vi bland annat diskuterat kommunikationer och infrastruktur, säger Kent Ögren, ordförande i Norrbottens landstingsstyrelse och en av länets tre rapportörer för Europaforum norra Sverige.
Ögren hälsade det tionde Europaforumet i ordningen välkommen till Kulturens hus med orden "framförhållning är nyckeln till all politisk påverkan". Under mötets andra dag kommer deltagarna att diskutera frågor som ligger längre fram i tiden och vilka av dem som man ska gå vidare med.
- Många pratar gott om de här sammankomsterna där alla får tycka och tänka öppet. Huvuddelen av de som är här är lokala och regionala politiker, men det finns också representanter från universitetet och länsstyrelsen, säger Kent Ögren.
Kargt klimat
Europaforumet är alltså en politisk kraftsamling och utgångspunkten är norra Sveriges unika förhållanden med långa avstånd, extrem gleshet och kargt klimat. En av de viktigaste uppgifterna är att utveckla samspelet mellan kommun- och landstingspolitiker respektive riksdagsledamöter i de fyra nordligaste länen och Sveriges EU-politiker i frågor med Europadimension.- EU-parlamentarikern Eva Hedkvist-Petersen kan tillexempel tala ur ett Norrlandsperspektiv och veta att hon har många bakom sig, säger Ögren.
På så sätt vill forumet påverka Europapolitiken som berör norra Sverige och föra Europafrågorna närmare medborgarna som bor här.