Enad front i länet kring vindkraften

Piteå och Kiruna är de enda kommunerna i länet som hunnit få in vindkraften i sina översiktsplaner, men flera andra kommuner är på gång. En ny, oberoende kompetensresurs i vindkraft ställs nu till kommunernas förfogande.

Norrbotten har fått en ny, oberoende resurs i vindkraftskompetens. Det är Christer Sundqvist (till höger) som ska fungera som vindkraftsresurs. På bilden ser vi också regeringens vindkraftsamordnare Ewa Hedkvist Petersen och Fred Nordström, vd i Norrbottens energikontor AB, Nenet.

Norrbotten har fått en ny, oberoende resurs i vindkraftskompetens. Det är Christer Sundqvist (till höger) som ska fungera som vindkraftsresurs. På bilden ser vi också regeringens vindkraftsamordnare Ewa Hedkvist Petersen och Fred Nordström, vd i Norrbottens energikontor AB, Nenet.

Foto: Rolf Hallgren

LULEÅ2008-12-20 06:00
Med anledning av det höga internationella och nationella trycket för att få bygga vindkraft i Norrbotten har miljökonsulten Christer Sundqvist i Luleå engagerats. Via Norrbottens energikontor AB (Nenet), som ägs gemensamt av samtliga kommuner i Norrbotten, kommer Sundqvist att ge kommunerna kompetensstöd i deras arbete och kontakter med olika vindkraftsintressenter.
Christer Sundqvist, som presenterades vid en presskonferens i Luleå på fredagen, kommer exempelvis att samla lokala erfarenheter från lyckade vindkraftsetableringar i andra regioner. Allt i syfte att hjälpa norrbottningarna att få till stånd så bra villkor och lösningar som möjligt vid olika vindkraftsprojekt - avseende bland annat miljökonsekvenser, planeringsfrågor, inflytande och ekonomisk avkastning.
Nätverk för vindbruk
Projektet finansieras av Energimyndighetens nätverk för vindbruk, länsstyrelsen i Norrbotten, Norrbottens läns landsting och Kommunförbundet. Projektet beräknas pågå under hela 2009 och en bit in på 2010.
En av de kommuner som begärt att snarast få bistånd av den nya oberoende resursen i vindkraft är Älvsbyns kommun, som bland annat vill få hjälp att söka pengar till vindkraftsprojekt direkt efter årsskiftet.
- Redan i fjol märkte vi på Nenet att vindkraften verkligen är het i Norrbotten; vi fick många förfrågningar, men först nu har vi en möjlighet att hjälpa till, berättar Nenets vd Fred Nordström.
Lokala entreprenörer
- Vi vill ju att vindkraften ska byggas ut på ett klokt sätt i Norrbotten och komma norrbottningarna till del i största möjliga utsträckning. Lokala företag och entreprenörer ska aktiveras och vara med, kanske redan i projekteringsfasen, men i varje fall i byggfasen.
Varför är då vindkraften så het just i Norrbotten, händer det inte lika mycket på det här området längre söderut i landet?
- Jodå, det händer jättemycket söderut också, men i mer tätbefolkade områden blir det också mycket konflikter, olika intressen står mot varandra, säger Ewa Hedkvist Petersen, regeringens vindkraftsamordnare i Norrbotten och Västerbotten.
- Men det finns förvisso konflikter även här, tillfogar Hedkvist Petersen och nämner bland annat alla områden av riksintresse.
Ett dilemma är att det ofta blåser bra på bergstoppar där det samtidigt finns skyddsvärd gammelskog.
Inte staten som bygger ut
Ewa Hedkvist Petersen, som är en av regeringens fyra vindkraftsamordnare, påpekar att det inte är staten som bygger ut vindkraften, utan snarare marknadskrafterna. Detta det skillnad från när vattenkraften byggdes ut.
- Vi vindkraftsamordnare får ta problemen allteftersom de dyker upp, säger Ewa Hedkvist Petersen, men sammanfattar:
- Alla problem till trots är vi ju tvingade att komma bort från oljeberoendet och få fram mer förnyelsebar energi, däribland vindkraft.
Länsstyrelsen bedömer att det i Norrbotten finns förutsättningar för en utbyggnad av vindkraft med sammanlagt 10 TWh. Det är samma siffra som regeringens planeringsmål för vindkraft till år 2015 i hela landet (målet sattes upp 2002). I dag produceras strax under 2 terawattimmar vindkraft i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om