Länets hälsocentraler visade ett underskott på 39 miljoner kronor under 2014 och under vintern har en grupp tjänstemän sett över situationen. Ylva Sundkvist, divisionschef för närsjukvården, har tidigare berättat för PT (18 februari 2015) att det lutar åt att hälsocentralen i Norrfjärden läggs ner och slås ihop med Öjebyn. Möjligen kan en filial bli kvar i Norrfjärden.
Avgörs i maj
En omfattande riskanalys för patienterna och en arbetsmiljöanalys för personalen är redan genomförd.
Tanken var att landstingsstyrelsen skulle ta beslut redan i mars, men avgörandet har skjutits fram till den 27 maj.
Landstingsrådet Glenn Berggård (V) säger att han inte tagit del av det slutliga förslaget och vill inte föregå landstingsstyrelsens sammanträde.
– Men det är redan känt att det kan bli aktuellt med sammanslagningar och nedläggningar. Norrfjärdens hälsocentral är en som kan beröras.
Krävs mer
PT har tidigare berättat om landstingets besvärliga ekonomiska läge. Den 15 april ska landstingsfullmäktige behandla årsredovisningen för 2014. Där underskottet stannade på 37 miljoner, men det verkliga underskottet är egentligen 161 miljoner kronor. Det var en reavinst av engångskaraktär som friserade resultatet i rätt riktning.
Redan i fjol fattades beslut om att verksamheten ska sänka kostnaderna med 1,6 procent (cirka 150 miljoner kronor) under 2015.
– Det räcker inte. Vi måste sänka kostnaderna i landstinget ytterligare, säger Glenn Berggård.
Verksamheten ska återkomma med förslag och tanken är att dessa ska behandlas på landstingsstyrelsens möte den 27 maj. Ett av förslagen är som nämnt att lägga ner ett antal hälsocentraler.
Skatteutjämningssystemet
Det ansträngda läget beror delvis på ökade kostnader för egen och inhyrd personal. Även ökade kostnader för läkemedel och högspecialiserad vård som landstinget köper in från andra landsting spelar in.
En annan orsak är att landstinget förlorar cirka 240 miljoner kronor fördelat på tre år (2014-2016) i det statliga utjämningssystemet.
– Det spelar givetvis in att vi får mindre pengar att röra oss med från 2016 och framåt. Det är en oerhört tuff tid som väntar, säger Glenn Berggård.