Bombhotet kom från polishuset

Bombhotet mot NSD i onsdags kom från polishuset i Luleå. Nu ska rikskriminalen försöka få klarhet i hur detta är möjligt.

Bombhotet som kom till NSD via ett webbformulär har spårats till ett IP-nummer på polishuset i Luleå.

Bombhotet som kom till NSD via ett webbformulär har spårats till ett IP-nummer på polishuset i Luleå.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2010-11-02 02:44
Bombhotet mot tidningen NSD har tagits på största allvar. En teori är att hotet har kopplingar till den organiserade brottsligheten i Norrbotten. Därför var det högst oväntat att det spårade IP-numret har härletts till polishuset i Luleå.
- Det kan komma från polishuset. Vi har trippelkollat IP-numret och det stämmer, men vi vet inte om det går att manipulera numret, säger Roger Jönsson, informationsdirektör på polismyndigheten i Norrbotten.
Förutom att IP-numret är felaktigt finns det i nuläget två andra tänkbara förklaringar. Båda synnerligen allvarliga.
Polismyndighetens nät har hackats eller också har bombhotet skickats av någon i polishuset.
- Om polisens internet har hackats så har vi en IT-säkerhetsbrist och det är hål som i så fall måste rättas till.
Hur sannolikt är det att någon faktiskt har skickat det från polishuset?
- Jag kan inte värdera det. Egentligen är alla tre möjligheterna osannolika, men vi känner inte till att någon i polishuset hyser agg mot NSD, säger Roger Jönsson.
Redan i torsdags fick polisen ta del av det IP-nummer varifrån bombhotet skickades. Svaret var givetvis överraskande och i och med detta anmälde polisledningen ärendet till riksenheten för polismål i Umeå. Åklagare PärG Lindell leder förundersökningen.
- Det blir en internutredning och då kan vi inte göra det själva.
Under måndagen skickades dessutom fyra utredare från rikskriminalen till Luleå.
- Det är bara vissa av polisens datorer som är uppkopplade mot internet och dessa har samlats in för vidare undersökning. Det handlar om cirka 35 datorer, säger Roger Jönsson.
Mycket allvarligt
Om det skulle visa sig att bombhotet skickats från någon av dessa datorer behöver det inte innebära att det är en polis som gjort det.
- Förutom anställda rör sig tillfälliga besökare, exempelvis hantverkare och städare, i lokalerna. Däremot är det inte sannolikt att någon misstänkt på förhör har lyckats göra det. Men, som sagt, vi vet inte vad som hänt. Det är ingen idé att spekulera.
- Däremot ser polisledningen mycket allvarligt på det här. Förhoppningsvis får vi klarhet i varifrån bombhotet har skickats och att det leder till att vi kan gripa och lagföra den skyldige, säger Roger Jönsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om