Den avlidne 56-årige tysken smittades när han verkade som hjälparbetare i Liberia. Han flögs hem till Tyskland för vård, men förlorade kampen mot sjukdomen. Det finns ytterligare fall där europeer smittats av ebola och sedan avlidit, bland annat ett spanskt missionärspar.
Men det finns bara ett känt fall, en spansk sjuksköterska som vårdade missionärsparet, som har smittats i Europa.
Än så länge finns det inga ebolafall i Sverige.
– Det kan förvisso dyka upp något fall, men att det skulle leda till en epidemi är uteslutet. Möjligen skulle människor som varit i kontakt med den sjuke bli smittade, säger Anders Österlund.
Finns det någon anledning till oro för norrbottningarna?
– Nej, det gör det inte.
Finns en plan
Sedan 2004 har landstinget en epidemiberedskapsplan (finns i alla 25 landsting i Sverige) och i den ingår ett regelverk för hur sjukvården ska agera om en misstänkt ebolasmittad skulle dyka upp på exempelvis akuten vid Pite älvdals sjukhus.
– Personen forslas till smittskyddsenheten vid Sunderby sjukhus. Det första är att ställa diagnos. Vi har tidigare haft ett par misstänkta fall, men det har visat sig vara helt andra sjukdomar, säger Anders Österlund.
De prover som tas skickas till Folkhälsomyndigheten i Stockholm. Där finns Nordens enda säkerhetslaboratorium i skyddsnivå 4 (P4). Laboratoriet är ett av världens modernaste och säkraste för diagnostik och forskning kring blödarfebervirus och andra högpatogena mikroorganismer.
I Linköping
Vad händer om provsvaren visar att det är ebola?
– Det finns en specialutrustad ambulans som med kort varsel kan flygas upp till Luleå. Den drabbade körs sedan till Linköping för vård på universitetssjukhuset som har en särskild högisoleringsenhet, berättar Österlund.
Sverige är, som sagt, förskonat, men för människorna i Västafrika är läget akut i vissa delar. Omkring 4 500 människor har dött i ebola i framför allt Guinea, Liberia och Sierra Leone. Trots stora internationella insatser har man inte fått stopp på sjukdomens spridning. Och några färdiga läkemedel finns det inte ännu.
– Det finns 3-4 läkemedel och ett par vacciner som skulle kunna bli effektiva, men inget är färdigt än. Så tyvärr lär inte de afrikaner som är smittade nu få någon glädje av dessa, säger Anders Österlund och tillägger att vi kan tacka al qaida för att det är på gång läkemedel.
– Det kanske låter konstigt, men rädslan för att al qaida skulle försöka sig på biologisk krigföring har påskyndat forskningen.