Fjällturister i Sverige har svårt att få tag på relevant information om lavinfara när de vistas i svenska fjällområdet. Detsamma gäller polis, fjällräddare, naturbevakare och meteorologer.
– Just de här yrkesgrupperna efterlyser formella lavinprognoser för att kunna kommunicera lavininformation till allmänheten och för att kunna hantera risker i det egna arbetet i fjällmiljö, säger Stefan Mårtensson, lavinforskare vid Luleå tekniska universitet.
Inget formellt ansvar
På uppdrag av regeringen har LTU utrett vilket behov som finns av sytematiska lavinprognoser i Sverige.
Allmänheten som vistas i fjällen får i dag information om lavinfara från en mängd aktörer som polis, fjällräddning, naturbevakare, guider, hotell- och restauranganställda och skoteruthyrare. Ingen av de yrkesgrupperna har formellt ansvar att förmedla lavinfara.
– Den information som kanske når allmänheten är idag av tvivelaktig kvalitet och relevans. Fjällturister och de som jobbar i fjällen måste själva leta reda på information, själva bedöma om den är riktig och aktuell.
Svårt att själv bedöma
Det är förstås inte rimligt att var och en ska behöva tvingas bli sin egen lyckas lavinexpert i dagens Sverige.
I utredningen till regeringen visar Luleå tekniska universitet vidare att bara en av fem fjällturister anser att det är enkelt att hitta relevant information om laviner när de befinner sig i svenska fjällkedjan. De flesta fjällturister använder även i hög grad sig själva, vänner eller bekanta när de ska bedöma lavinfara.
– Det är mycket få som själva kan bedöma lavinfaran och det är frågan om någon av oss klarar det vid alla tillfällen, säger Stefan Mårtensson.