Arbetsförmedlingen: Nu måste du söka jobb på annan ort dag ett

Norrbotten skriker efter arbetskraft och nu skärps kraven på att arbetslösa ska söka jobb som kräver pendling eller flytt till annan ort.
– För en del gäller det redan från dag ett, säger Marita Lundgren, chef för Arbetsförmedlingen i länet.

David Hortell håller på att utbilda sig till svetsare för att ha lättare att få jobb. Men att flytta kan han inte tänka sig. "Jag har min son i Luleå", säger han.

David Hortell håller på att utbilda sig till svetsare för att ha lättare att få jobb. Men att flytta kan han inte tänka sig. "Jag har min son i Luleå", säger han.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2025-04-19 11:30

Från 1 mars ska tillämpningen av Arbetsförmedlingens föreskrifter skärpas när det gäller vilka jobb som arbetssökande behöver söka om man får a-kassa eller ersättning från Arbetsförmedlingen.

Bakgrunden till de nya reglerna är att det fanns 400 000 arbetssökande i landet samtidigt som arbetsgivare letade med ljus och lykta efter kompetens och medarbetare, berättar Marita Lundgren.

– Syftet är att få lite mer fart på rörligheten på arbetsmarknaden och att arbetssökande ska söka jobb på orter och i branscher där det faktiskt finns behov av arbetskraft – till exempel i Norrbotten.

Som exempel nämner hon vård och omsorg, där behovet av personal är stort i alla kommuner.

undefined
"Det finns en stor efterfrågan på arbetskraft i Norrbotten. Därför har man som arbetssökande goda chanser att hitta nytt jobb inom länet om man även söker jobb utanför sitt yrkesområde, kan veckopendla eller satsar på en utbildning", säger Marita Lundgren, chef för Arbetsförmedlingen i Norrbotten.

Tidigare har de arbetssökande fått mer tid på sig att lösa sin arbetslöshetssituation. 

– Nu blir det väldigt uppstyrt hur länge man kan begränsa sig både yrkesmässigt och geografiskt när man söker jobb.

Arbetsförmedlingen gör en bedömning av varje enskild person som skriver in sig.

  • Har du goda möjligheter att få arbete inom ditt yrke där du bor kan du begränsa ditt arbetssökande yrkesmässigt och geografiskt under en period. Då räcker det att du söker jobb på din ort eller på dagpendlingsavstånd de sex första månaderna.
  • Dagpendling innebär att man behöver vara hemifrån max tolv timmar om dagen.
  • Har du däremot ett yrke där det är svårt att få jobb måste du söka utanför ditt eget yrkesområde och vara beredd att flytta till annan ort eller långpendla redan från dag ett.

Det finns inga flyttbidrag, men däremot ett bidrag på 3 000 kronor om man ska åka på en anställningsintervju.

undefined
Marita Lundgren, arbetsförmedlingschef, berättar att det finns goda möjligheter att få jobb i Norrbotten, men det kan krävas att man breddar sig eller är beredd att pendla.

Gäller det här även om man har familj?

– Ja. Jag kan förstå att det kan kännas jobbigt att behöva flytta långt, men vi har en dialog med varje enskild person så att det blir bra för individen.

Så du kan behöva bo på en annan ort än dina barn?
– Får du ett erbjudande på annan ort och tackar ja, då kan det ju bli så. Men det är inte vi på Arbetsförmedlingen som bestämmer om du ska flytta, utan förhoppningsvis får du ett antal jobbförslag och så får du sätta dig ner och tänka efter själv vilket som är bäst för dig i din situation. 

Det står dock i reglerna att man kan ta "viss hänsyn" till hälsa och familjesituation.

– Det här är så nytt, så vi håller på att titta på vad det betyder i praktiken.

undefined
Arbetsförmedlingen har skärpt tillämpningen av reglerna för att öka rörligheten på arbetsmarknaden.

Och vad gör man om det inte finns bostad där man kan få jobb?
– Bostadsfrågan brukar kunna lösas exempelvis med hjälp av den arbetsgivare som vill anställa en. Om man inte lyckas hitta bostad och måste tacka nej till jobb på grund av det är det viktigt att informera sin a-kassa eller Arbetsförmedlingen om det, beroende på vilken ersättning man uppbär.

Arbetsförmedlingen har en dubbel roll att stötta personer som söker jobb och att kontrollera.

– Vi drar inte in ersättningen för någon, men vi är skyldiga att meddela a-kassan om någon inte uppfyller de villkor vi har bestämt. 

Hon understryker att i Norrbotten är arbetslösheten låg och jobbchanserna goda.

undefined
David Hortell håller på att utbilda sig till svetsare för att ha lättare att få jobb. Men att flytta kan han inte tänka sig. "Jag har min son i Luleå", säger han.

David Hortell, 28 år, från Luleå, har tidigare jobbat på flyttfirma och som personlig assistent, men när det blev svårare att hitta jobb skrev han in sig på Arbetsförmedlingen och fick hjälp att komma in på en utbildning till svetsare.

Vad tycker du om regeln att man kan bli tvungen att flytta?

– Det tycker jag är dåligt. Jag har ju min son och familj och allting här så det går inte bara att flytta, det funkar inte. Men jag tror att jag kommer att få jobb som svetsare, så det är nog ingen fara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!