Multiresistenta bakterier är ett globalt problem och ett av de största hoten mot vår hälsa. Antibiotika behövs för att behandla svåra infektioner som orsakas av bakterier, men ju mer vi använder desto större är risken att inte resistenta bakterier svarar på behandlingen.
LÄS OCKSÅ: Superbakterier - hotet mot folkhälsan
Därför är det viktigt att inte använda antibiotika i onödan.
– Antibiotika ska i första hand användas för att rädda liv, i andra hand för att lindra symtom vid infektionssjukdom. Vi kommer att behöva antibiotika i framtiden också, till våra opererade patienter, cancersjuka och för tidigt födda barn. Om vi använder antibiotika fel idag kommer den att vara verkningslösa när den verkligen behövs, säger Susanne Hansson Frölander, processledare för Funktionscenter infektion.
Antibiotikaresistens är ett problem i hela världen. För en månad sedan samlades FN:s generalförsamling för att för första gången någonsin diskutera antibiotikaresistens. De antog en deklaration som innebär att alla medlemsländer från högsta politiska nivå ställer sig bakom en global handlingsplan mot antibiotikaresistens och andra former av mikrobiell resistens.
Den 18 oktober samlas vårdpersonal inom NLL på temadagen Antibiotika ska rädda liv. En viktigt uppgift blir att minska smittspridning.
I vardagen finns tre kloka val att göra: Tvätta händerna för att undvika smitta, prata med din läkare eller veterinär om när antibiotika gör nytta, använd inte överbliven antibiotika utan lämna in på apotek.