Varje dag passerar just nu hundratals flyktingar genom Norrbotten för att söka asyl i Finland och flyktingströmmen genom länet visar inga tecken på att avta. De senaste sju dagarna har 6 895 personer sökt asyl i Sverige och på Migrationsverket i Boden är trycket stort.
– Aldrig tidigare i modern tid har så många människor befunnit sig på flykt i världen som just nu. Två miljoner av dem är barn, det är helt ofattbart och något som ställer vårt samhälle inför speciella utmaningar, men vi ska klara det här, säger Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot och ordförande i socialförsäkringsutskottet där migrationsfrågorna hanteras.
Finns en gräns
Ett problem är att de prognoser som var aktuella för bara några veckor sedan redan är överspelade. Inom kort kommer Migrationsverket med en ny prognos för hur många som beräknas söka asyl i Sverige i år.
– Vi väntar på den, men den är helt klart högre än prognosen 85 000 asylsökande.
Finns det någon gräns för vad Sverige förmår?
– I grunden handlar det om asylrätt ska ses som en mänsklig rättighet, men det är klart att vi över en längre tid inte förmår att ta emot samma nivåer som nu är fallet. Boendefrågan kan snabbt bli katastrofal.
Alla kommuner
Fredrik Lundh Sammeli konstaterar att alla EU-länder måste ta sitt ansvar. Idag tar Tyskland och Sverige emot hälften av alla asylsökande, sju andra länder tar emot den andra hälften samtidigt som flera andra länder knappt tar något ansvar alls.
I ett svenskt perspektiv föreslår regeringen en rad insatser. Bland annat ett lagförslag om att alla kommuner måste ta sitt ansvar.
– Jag tror att vi kan få igenom det i riksdagen. Ett beslut kan tas i början av 2016.
Andra åtgärder är att kraftigt förkorta handläggningstiderna och därmed den tid som som människor tvingas vistas på flyktingförläggningar.
Bred uppgörelse
Socialdemokraterna har också en rad punkter som att människor ska hamna i jobb snabbare och att de kunskaper som många flyktingar besitter ska tas tillvara bättre.
– Integrationspolitiken har varit för stelbent och inte nog effektiv. Vi ger också mer resurser till kommunerna och förbättrar SFI. Vi vill också ta fram andra boendeformer för ensamkommande flyktingbarn. Vi förbättrar också skolans möjligheter att ta emot nyanlända elever och öka stödet till civilsamhället, säger Fredrik Lundh Sammeli.
För att det här ska lyckas krävs väl breda politiska uppgörelser?
– Ja, absolut. Vi behöver en nationell samling och gemensamma lösningar. Inte minst för att få ordning och reda i flyktingmottagandet.
Finns det förutsättningar för det?
– Det är jag övertygad om att det gör, säger Fredrik Lundh Sammeli.