Ansträngt läge för landstinget

– Bristen på sjuksköterskor gör att läget är ansträngt och det kommer än bli ännu värre till sommaren. Det säger landstingsdirektör Mats Brännström om den situation som gjort att NLL fått stänga avdelningar och skjuta på planerade operationer.

”Vi har försökt rekrytera via bemanningsföretag men inte lyckats”, säger landstingsdirektör Mats Brännström.

”Vi har försökt rekrytera via bemanningsföretag men inte lyckats”, säger landstingsdirektör Mats Brännström.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2014-03-06 20:43

Landstingsstyrelsens ledamöter fick ingen munter framställning vid torsdagens möte.

– Vi är i samma situation som övriga Sverige där vi drabbats av konkurrens från framförallt Norge där det arbetar 3000 sköterskor, och där vi vet att 12 procent av de som utbildar sig inte väljer hälso och sjukvården.

Landstinget är också i situationen att sjuksköterskorna i högre utsträckning söker sig till bättre arbetstider och att arbeta natt blir allt mindre attraktivt.

– Lägg till det hög arbetsbelastning vilket vi inte minst märke under halkperioden i vinter, då hade vi mycket övertid.

Inställda operationer

PT har tidigare skrivit om hur sjuksköterskebristen resulterade i färre vårdplatser vid kirurgin och ortopedin vid Sunderbyn. Planerade operationer har ställts in (dock inte i Piteå) och landstinget har konstant brist på helgpersonal. Det arbetar cirka 2000 sjuksköterskor inom landstinget i länet, hur många som fattas kan inte landstingsdirektören svara på men att det behövs folk är helt klart.

Frågan är vad NLL gör åt situationen?

– I de senaste löneförhandlingarna har medlemmarna i vårdförbundet prioriterats. De senaste fem åren har andra grupper legat kring 14 procent löneökning, sjuksköterskorna har fått 18 procent, säger Brännström, som dock inte vill betala nyexaminerade sköterskor 24000 i ingångslön vilket de krävt.

– Det är ett stort kollektiv så det skulle inte fungera. Det skulle betyda att höjer vi de lönerna måste vi höja alla löner och det håller inte, men, vi håller ändå på med en löneöversyn.

Bättre villkor

Dessutom ser landstinget över bidrag till sjuksköterskor som vidareutbildar sig.

– Vi har brist på specialsjuksköterskor så där vill vi förbättra villkoren,säger Mats Brännström, som pekade på att det är svårt att förutse att se när det uppstår brist på folk.

– Och det är en svaghet i systemet.

Flera landstingspolitiker ifrågasatte att det skulle vara svårt att förutse bristerna.

– Detta har ju varit känt flera år, sade bland annat Johnny Åström (NS).

Till PT sade Mats Brännström att NLL har försökt rekrytera via bemanningsföretag. Det har inte lyckats och värre blir det i sommar.

– Det ser besvärligt ut, säger Mats Brännström, som inte ser någon vits med att locka de mer betalda sjuksköterskorna från kommunsektorn över till landstinget.

– Nej det är ingen mening. Då blir det ju brist i kommunerna och det gynnar ingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om