Allergiers uppkomst synas

Allergiers uppkomst är något av en gåta. Kanske kan en forskningsstudie vid Sunderby sjukhus ge svar på varför vissa barn drabbas medan andra förblir friska.

Gravid. Redan under graviditeten får mammor som tillhör Sunderby sjukhus frågan om de vill delta i forskningsstudien och gensvaret är stort. Många som deltar kommer från Piteå.

Gravid. Redan under graviditeten får mammor som tillhör Sunderby sjukhus frågan om de vill delta i forskningsstudien och gensvaret är stort. Många som deltar kommer från Piteå.

Foto: Jens Ökvist

Luleå2016-05-19 18:30

Videon är inte längre tillgänglig

Allergi har en tydlig ärftlighet, men påverkas även av vår moderna livsstil där spädbarnsperioden visat sig vara väldigt betydelsefull. Allergisjukdomarna tredubblades i Sverige under perioden 1970–1990, men därefter har ökningstakten minskat eller planat ut.

Forskningsstudien NICE, som leds av överläkaren Anna Sandin, har pågått i ett år och är enligt Sandin en succé.

– Vi har fått ett fantastiskt gensvar från de familjer som valt att delta i studien. I nuläget deltar cirka 300 familjer. Målet är 2 000 familjer så att vi statistiskt kan säkerställa samband.

För att nå det målet erbjuds alla blivande föräldrar som planerar att föda sitt barn vid Sunderby sjukhus att delta i studien.

– Efter ett år vet vi att alla delar i organisationen fungerar smidigt. Vi har därför möjlighet att utöka studien med fler familjer, säger Anna Sandin.

Anna Sandin berättar att många av de samband som lärdes ut under 90-talet inte stämmer. Ett exempel är den tidigare rädslan för pälsdjur, vikten av att ha städat och vad små barn kan och bör äta.

– Man kan säga att fattigdom och äldre syskon är bra mot allergier, men fattigdom har förstås en rad andra nackdelar, säger Anna Sandin.

Förkortningen NICE kan översättas till svenska som nutritionens påverkan på immunologisk mognad hos barn i förhållande till miljön. Nutrition betyder näring, näringstillförsel.

Syftet med forskningsstudien är att förstå mer om hur immunsystemet mognar hos nyfödda och små barn. Dessutom hur mammans matvanor, familjens exponering för miljögifter och barnets introduktion av olika födoämnen kan påverka barnets immunförsvarsutveckling.

NICE-studien undersöker hur och varför allergi och andra immunreglerande sjukdomar drabbar vissa barn medan andra förblir friska, hur barnets immunologiska mognad sker tidigt i livet, vilka råd som ska ges till blivande mödrar vad det gäller vilken mat de ska äta eller inte äta under graviditet och amning, om bakterier under graviditet och tidigt i livet påverkar immunförsvaret hos barnet och hur miljögifter kan påverka barnets immunologi och neurologiska utveckling.

– De medverkande föräldrarna får svara på frågor och så väl mammor som barn lämnar en rad prover vid ett antal tillfällen, säger Anna Sandin.

På torsdagen är Emelie Åström med fyra-månaders sonen Arvid på Sunderby sjukhus för undersökning. Emelie tvekade inte att delta.

– Vi har allergier i släkten och jag är själv allergisk mot vissa livsmedel så det känns bra att ställa upp för forskningen.

Forskningsstudien NICE vid Sunderby sjukhus

Har pågått sedan januari 2015.

Hittills deltar cirka 300 familjer, bland annat från Piteå.

Målet är 2 000 familjer för att statistiskt säkerställa samband.

NICE undersöker den komlicerade gåtan för hur mat och omgivning påverkar om ett barn blir allergiskt.

Förhoppningen är att bättre förstå hur immunsystemet mognar hos nyfödda och små barn.

Många samband som lärdes ut under 90-talet har visat sig vara felaktiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om