Alla erbjuds den nya medicinen

Priset för den medicin som botar nästan alla från hepatit C har sjunkit väsentligt. Nu ska alla drabbade erbjudas den effektiva medicinen.

Hepatit C. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt välkomnar att alla som bär på hepatit C nu får tillgång till de nya effektiva medicinerna. Målet är att i princip utrota den farliga virussjukdomen. (Arkivbild)

Hepatit C. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt välkomnar att alla som bär på hepatit C nu får tillgång till de nya effektiva medicinerna. Målet är att i princip utrota den farliga virussjukdomen. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Luleå2017-12-20 19:45

Tidigare var behandlingstiden mycket lång och biverkningar var vanliga. Dessutom blev långt ifrån alla botade, men runt 2014 lanserades en ny generation direktverkande läkemedel mot kronisk hepatit C. De var bättre, skonsammare och botade betydligt fler. Därefter har utvecklingen tagit nya steg och idag blir 95 procent helt friska.

Nackdelen har varit kostnaderna. Bara behandlingen av en patient kostade över en halv miljon och ibland betydligt mer än så. I fjol låg sjukvårdens totala kostnad för de tre mest säljande hepatit C-läkemedlen på över 1,3 miljarder kronor. Men ökad konkurrens har pressat priserna rejält. Ett nytt avtal mellan TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket), landstingen och läkemedelsföretagen innebär att kostnaden sjunkit till betydligt mindre än 100 000 kronor per patient.

– Det är också mycket pengar, men med tanke på hur effektiva läkemedlen är så är det motiverat. Hälsovinsterna är så stora och målet är att i princip utrota hepatit C, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt på Sunderby sjukhus.

Hepatit C kan innebära svåra leverskador, men på grund av de tidigare höga medicinpriserna behandlades 2014 i första hand de svårast sjuka patienterna (fibrostadium F3 och F4). Året efter utvidgades subventionen till att även omfatta patienter med måttlig leverpåverkan (fibrostadium F2). Och nu ska alltså även de med lindrig symptom (fibrostadium F0 och F1) få ta del av medicinen.

– Tack vare att kostnaderna har sjunkit kraftigt kan vi nu subventionera behandling av patienter i de lägre fibrostadierna, säger Sophia Brodin, enhetschef på TLV.

I Sverige har uppskattningsvis 40 000 personer hepatit C. I Norrbotten handlar det om cirka 800 personer som ännu inte fått behandling.

– Vi på smittskyddsenheten har inte kontakt med alla. Vi vet att många som sitter i fängelse eller är på behandlingshem och andra institutioner är drabbade. Vi vill nå dem också, säger Anders Nystedt.

För att nå dessa efterlyser Nystedt en nationell strategi där regeringen, Sveriges kommuner och landsting samt berörda myndigheter samarbetar.

– Det handlar delvis om vem som ska betala, men också om vikten av att eliminera hepatit C. Det är fullt möjligt och målet är att vi ska vara där senast 2030, men det kan gå fortare än så. Och medicinen är närmast magiskt läkande. På 8-12 veckor blir nästan alla friska och biverkningarna är i princip obefintliga, säger Anders Nystedt.

Fakta Hepatit C

Idag finns medicin som botar 95 procent av alla drabbade.

Genom ett nytt avtal har medicinkostnaden sjunkit väsentligt.

Tanken är att alla drabbade ska få medicinen.

Målet är att i princip utrota hepatit C.

Cirka 40 000 är drabbade i Sverige, varav cirka 800 i Norrbotten.

Virussjukdomen har stark koppling till intravenöst narkotikamissbruk.

Hepatit C-virus kan orsaka svåra skador på levern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om