Akut brist på bröstmjölk

Det råder akut brist på bröstmjölk på Sunderby sjukhus där för tidigt födda och/eller sjuka bebisar vårdas. Nu vädjar sjukhuset att nyblivna mammor ska donera överskottsmjölk.– Det känns hoppfullt. Många har hört av sig, säger sjuksköterskan Lena Tiger Sandström.

Avdelning 56 på Sunderby sjukhus där för tidigt födda vårdas har akut brist på bröstmjölk. Nu vädjar sjukhuset att mammor som har överskott av bröstmjölk ska donera till avdelningen.

Avdelning 56 på Sunderby sjukhus där för tidigt födda vårdas har akut brist på bröstmjölk. Nu vädjar sjukhuset att mammor som har överskott av bröstmjölk ska donera till avdelningen.

Foto: Hasse Holmberg / TT

LULEÅ2016-01-03 12:49

På avdelning 56 på Sunderby sjukhus vårdas barn som är födda för tidigt och/eller är sjuka. Det handlar om barn från födelsevecka 28 upp till 6 månader från hela länet.

Det finns alltid behov av donerad bröstmjölk eftersom den mjölken är den bästa maten att ge till för tidigt födda bebisar då deras magar är känsliga. Så avdelningen köper kontinuerligt in mjölk från nyblivna mammor som har överskott av bröstmjölk.

Men under storhelgerna har den värdefulla drycken sinat och därför har avdelning 56 gått ut med ett nödrop.

– Läget är riktigt akut. Vi har bara 13 små flaskor kvar, men vi har fått stor respons på vårt nödrop så det känns hoppfullt, säger Lena Tiger Sandström.

Måste godkännas

Avdelningen vänder sig till mammor som har överskott av bröstmjölk och själva inte har bebisar som är äldre än tre månader.

– Ja, de barn som är här är ju för tidigt födda och då vill vi ha mjölk som matchar deras ålder.

Men vem som helst får inte donera bröstmjölk. Mammorna måste godkännas och det är vissa kriterier som gäller.

– Mammor som fått blod eller tatuerat sig de senaste tolv månaderna går bort. Det är också viktigt att mammorna inte bär på någon smittsam sjukdom. Det kan gälla hiv och hepatit, berättar Lena Tiger Sandström.

En liter per vecka

De hjälpsamma mammor som uppfyller kriterierna får låna pump och flaskor så att de hemma i lugn och ro kan pumpa ut överskottsmjölken och frysa ner den i flaskorna.

– Det finns hygienföreskrifter för hur det här ska gå till och vi tar givetvis prover på bröstmjölken så att den uppfyller kraven.

– Målet är att donatorn ska kunna leverera minst en liter bröstmjölk per vecka. För det betalar avdelningen 250 kronor litern. Men mammorna måste själva leverera bröstmjölken, säger Lena Tiger Sandström.

Vad händer om ni inte får in tillräckligt med bröstmjölk?

– Då måste vi köpa in bröstmjölk från andra håll i landet, men vi hoppas att det ska lösa sig nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om