Advokater utredde Niklas Nordström

Advokater utredde Niklas Nordströms känsliga personalärende – och slog fast att något jäv inte förelåg i den kommunala chefstillsättningen. Men varken Nordström eller den utsatta personen hördes i utredningen.

Förre kommunalråd Niklas Nordström (S) uppgav att han hade en personlig relation med en person som förekom i en rekryteringsprocess inom kommunen. "Med facit i hand borde Nordström inte ha ingått i rekryteringsgruppen", säger en anonym styrelseledamot.

Förre kommunalråd Niklas Nordström (S) uppgav att han hade en personlig relation med en person som förekom i en rekryteringsprocess inom kommunen. "Med facit i hand borde Nordström inte ha ingått i rekryteringsgruppen", säger en anonym styrelseledamot.

Foto: Arkiv

Luleå2019-10-31 19:29

Niklas Nordströms plötsliga avgång som kommunalråd berodde bland annat på det känsliga personalärendet rörande en person i beroendeställning till honom.

Personen, som har känt sig utsatt av Nordström, var en av flera aktuella kandidater i en chefsrekrytering, där Nordström var en av tre personer som ingick i rekryteringsgruppen. 

Processen innebar att hen inte fick jobbet. 

Eftersom Niklas Nordström själv hade uppgett att de hade haft en personlig relation uppstod en jävsmisstanke och styrelsen inom den kommunala verksamheten valde att åter se över rekryteringsprocessen och rättsläget. 

Vid ett extrainkallat styrelsemöte den 15 oktober – fem dagar efter Nordströms avgång – konsulterade styrelsen den Göteborgsbaserade advokatbyrån Front Advokater, som hade gjort en "snabbutredning" och gav ett utlåtande per telefon. 

Norrbottens Media har tagit del av protokollet, där advokaterna hänvisar till lagen om jäv i ett kommunalt ägt aktiebolag (Aktiebolagslagen, ABL) och bland annat konstaterar att en styrelseledamots personliga relation i anslutning till en rekrytering "svårligen" kan utgöra jäv. 

Vidare slår de fast att processen innefattade en "enig rekryteringsgrupp och ett enigt styrelsebeslut", vilket enligt advokaterna ytterligare styrker att jäv för en enskild ledamot inte var aktuellt. 

Samtidigt påtalar advokaterna att det kan bedömas olämpligt av en ledamot att ha en personlig relation till en kandidat som förekommer i en rekryteringsprocess – men att detta är en ägarfråga. 

Oavsett skulle styrelsen, med stöd av ABL, kunna fatta samma beslut återigen, men nu utan Niklas Nordström som ledamot.

Kommunalråd Lenita Ericson (S) känner sig trygg i advokaternas bedömning.

– Det fanns farhågor hos enskilda styrelseledamöter utifrån rykten att det kunde vara en jävsituation, men vi konstaterade att det inte handlade om det. Därför har inte detta påverkat vår chefstillsättning. Vi står fast vid vårt beslut.  

Ericson menar därmed att hela jävsmisstanken var felaktig. 

– För att det ska föreligga jäv ska någon ha dragit nytta av situationen, säger hon.

Omvänt kan också någon ha blivit lidande?

– Ja, men det påverkade inte vår rekrytering. Och även om ryktena skulle stämma är vi nöjda med rekryteringen. Det gör inte att kandidaten som vi valde är mindre kompetent.   

Är det etiskt riktigt att inte göra om chefsrekryteringen?

– Ja. Det är moraliskt korrekt, eftersom det visade sig att det inte föreligger jäv. 

Kan det uteslutas att Niklas Nordströms personliga relation med en av de sökande inte hade betydelse? 

– Hur det har påverkat hans personliga bedömning, kan inte jag avgöra. Men Niklas Nordström var ju inte ensam om beslutet. Tre personer i rekryteringsgruppen la fram förslaget till styrelsen, som stod bakom tillsättningen. 

En styrelseledamot ger sin bild av den misstänkta jävsituationen.

– Med facit i hand borde Niklas Nordström inte ha ingått i rekryteringsgruppen men ingen i styrelsen ville trots det reservera sig mot chefsrekryteringen, säger personen som vill vara anonym.

Noterbart är att varken Niklas Nordström eller personen i den påstådda "relationen" vidtalades när jävsituationen sågs över. 

– Jag har ingen kontakt alls med Niklas Nordström. Bilden jag har fått är att han har varit riktigt sjuk. Därmed har han också lämnat alla kontakter bakom sig, säger Lenita Ericson.

"Även om ryktena skulle stämma är vi nöjda med rekryteringen. Det gör inte att kandidaten som vi valde är mindre kompetent", säger Lenita Ericson (S), nuvarande kommunalråd i Luleå.
"Även om ryktena skulle stämma är vi nöjda med rekryteringen. Det gör inte att kandidaten som vi valde är mindre kompetent", säger Lenita Ericson (S), nuvarande kommunalråd i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!