Under torsdagen hölls häktningsförhandlingar mot de tre män som misstänks ha utnyttjat papperslösa invandrare vid flera företag i Arjeplog. En av männen är dessutom misstänkt för att ha hotat och misshandlat en ur arbetsstyrkan.
– Företrädarna har haft näringsverksamhet i Arjeplog där man har haft arbetskraft som inte har haft schysta villkor. Åklagaren anser att det är att betrakta som människohandel, säger Patrik Ström, kommissarie vid polisen i Norrbotten.
Personalen som ska ha utnyttjats är medborgare i olika länder utanför EU och har varken uppehållstillstånd eller arbetstillstånd i Sverige. Det rör sig både om män och kvinnor.
– Vi har pratat med en handfull som vi klassar som målsägande. Sedan är det klart att det är fler som har jobbat där, säger Patrik Ström.
Den misstänkta människohandeln ska ha pågått sedan våren 2017 och polisen fick kännedom om den genom tips under sommaren. Informationen har bearbetats genom underrättelseenheten och bilden klarnade när polisen gjorde ett tillslag i oktober förra året.
– Därefter har vi fortsatt att utreda och det har mynnat ut i att de här tre personerna har blivit misstänkta, säger Patrik Ström.
Personalen flyttades till annan ort efter tillslaget.
– Vi har hållit ett flertal förhör med dem och de har allt eftersom deras situation blivit tryggare kunnat berätta mer om situationen, säger Patrik Ström som inte vill kommentera vad de anställda uppges ha fått i svarta löner.
De tre misstänkta har alla kopplingar till två bolag i Arjeplog, som finns på samma ställe.
– Byggnaderna sitter ihop och personalen har också nyttjats för att jobba på samtliga, säger Patrik Ström.
Har det här förgreningar till grov organiserad brottslighet?
– Man skulle kunna säga att det här är organiserad brottslighet. Och i en del fall skulle man även kunna kalla den för grov. Om man sedan drar det till att det ska vara kriminella organisationer som ligger bakom så är det inte så, men brottsligheten är naturligtvis sådan.
Luleå tingsrätt beslutade att häkta en man i 70-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för människohandel, grovt bedrägeri och bedrägeri. Själv nekade mannen till alla anklagelser. Det gjorde också hans företagarkollega och nära anhörig, en man i 40-årsåldern. Rätten valde också att häkta honom, men för grovt bedrägeri och inte människohandel som åklagaren yrkat.
Enligt rättens bedömning har omständigheterna som talar för människohandel skett under en senare period då mannen inte var delaktig i verksamheten.
– Människohandel har ett väldigt högt straffvärde vilket gör det positivt att det inte ansågs finnas sannolika skäl för det, säger Niklas Lundgren, advokaten som företräder företagaren i 40-årsåldern.
Kan ni säga något om vad din klient tycker om det här annars?
– Han är företagare och det är ett väldigt stort bekymmer för honom att vara frihetsberövad, säger Niklas Lundgren.
De två häktade företagarna fick personliga tillgångar motsvarande 490 000 kronor vardera beslagtagna av Luleå tingsrätt. Dessutom beslutade domstolen att säkra ytterligare två miljoner kronor av männens företag.
Den tredje mannen, också han i 40-årsåldern, är verksam i Arjeplogsföretagen men har inte något styrelseuppdrag. Han häktades också men på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till människohandel, olaga hot, misshandel och bedrägeri. Även han förnekar brott och bestred häktningen via sin advokat Lars Grönberg.
– Det var en missräkning för min klient som förnekar alla brott som påstås, säger Lars Grönberg.
0911-645 54